fbpx
020 – 280 17 00 EN

Van verzorging tot paardrijden – een bezoek aan Manege het Zandeind

09-04-2014

De 1e jaarsleerlingen van IMC Weekendschool Tilburg hebben op zondag 30 maart een bezoek gebracht aan manege het Zandeind. Vol enthousiasme en spanning, over wat hen te wachten zou staan deze dag , arriveerden de 40 leerlingen in Riel.

Het bezoek aan de manege stond niet alleen in het teken van paardrijden. Wat komt er allemaal bij kijken als je manegehouder bent? En op de manege rondloopt? Met welke beroepen kom je nog meer in aanraking? En wat moet je weten voordat je daadwerkelijk op een paard stapt?

De 1e jaarsleerlingen hebben deze zondag niet alleen kennisgemaakt met Huib, de manegehouder, maar ook met Ronnie de hoefsmid. Die wist heel veel te vertellen over zijn beroep en de leerlingen stelden ook veel goede vragen? Hoe weet je wanneer het hoefijzer warm genoeg? Wanneer past die op de hoef van het paard? Doet het geen pijn voor het paard? Moet je zijn nagels vaak knippen? Ben je wel eens getrapt? En ondertussen was Ronnnie ook nog de hoeven van Bruintje aan het beslaan. De leerlingen hingen aan de lippen van de hoefsmid, maar niet alleen aan de lippen van de hoefsmid. Ook aan die van de dames die de kinderen lieten kennismaken met de educatieve leskisten over eten en drinken van paarden en de verzorging van paarden.

Tijdens de les paardenverzorging hebben de leerlingen geleerd waar ze een roskam en een harde en zachte borstel voor moesten gebruiken. Dit hebben zij natuurlijk ook in de praktijk ervaren. Zij mochten de stallen in om de pony’s te borstelen en verzorgen. De moedigste leerlingen durfden zelfs de voet van Bruintje op te tillen en zijn hoeven uit te krabben. En Bruintje liet alles gewillig toe. Op het einde van de activiteit had Bruintje zelfs een mooi vlechtje. En voor de groepsfoto met Bruintje moesten de manen nog even goed gestyled worden. Ook Bruintje moest knap op de foto staan.

Bij de leskist ‘Eten & Drinken’ hebben de leerlingen ontdekt wat en hoeveel een paard eet en drinkt. En dat is niet voor elke pony of paard hetzelfde. Het ligt aan de grootte van de pony of het paard en ook of ze veel bewegen en hoeveel energie ze hebben. En nu weten de leerlingen wel wat een pony/paard eet en drinkt en hoe die verzorgd moet worden, maar hoe laat een pony/paard nu weten wat hij wel of niet fijn vindt. Ook dat hebben de leerlingen geleerd. Een paard communiceert vooral met zijn oren. Als je hier goed op let weet je hoe een paard zich voelt.

Nog niet veel leerlingen waren wel eens op een manege geweest of hadden wel eens op een paard gezeten. Daar keken alle leerlingen al heel de dag naar uit, maar vonden ze ook best wel spannend. Uiteindelijk hebben alle leerlingen hun grenzen verlegd en zijn ze op een pony of paard gestapt. En niet alleen in stap, maar ook in draf. We hebben deze dag een hoop trotse gezichtjes voorbij zien komen.

Tijdens de evaluatie van de dag regende het dan ook negens en tienen bij de leerlingen. Een aantal leerlingen vonden het zelfs de allerleukste dag ooit op de weekendschool!