fbpx
020 – 280 17 00 EN

Veilingmeesters Christie’s geven les op IMC Weekendschool

01-03-2016

Voorzitter Jop Ubbens en specialist Sophie Bremers van kunstveilinghuis Christie’s gaven op zondag 14 en 21 februari een speciale gastles op IMC Weekendschool Amsterdam West.

Voor de leerlingen was het hun eerste ontmoeting met een veilingmeester: “het was heel leuk om zelf te veilen,” vertelt Dicle (12 jaar) na afloop.

De eerste ronde van de ‘mock-veiling’ gaat van start. Leerlingen mogen om de beurt veilingmeester zijn. Ainhoa staat als eerste voor de klas met de veilinghamer in haar hand. “We beginnen bij 1.000 euro”, kondigt ze aan. Leerlingen steken massaal hun bordjes in de lucht. “1.000, 2.000, 3.000, 4.000 daar…” In sneltempo wijst de ‘junior-veilingmeester’ naar de biedingen. Binnen een paar minuten is het bedrag opgelopen tot meer dan 20.000 euro. “Eenmaal… andermaal… verkocht aan Berat!” Bijna alle leerlingen steken hun vinger op om de volgende veilingmeester te zijn.

Ter voorbereiding op de mock-veiling vertellen Sophie en Jop over hun werk, hun vakgebied en waarom zij daarvoor gekozen hebben. De combinatie van kunst, handel, passie en achtergrondverhalen prikkelt de leerlingen. Vragen en opmerkingen vliegen door de lucht. Leerlingen worden ook zelf aan het denken gezet wanneer zij de waarde van enkele kunstwerken moeten inschatten. Niet alleen op papier, want op hun tafel ligt ook een écht kunstwerk. Is het kunstwerk gesigneerd? Wat is het materiaal? Is het werk beschadigd? Wanneer is het gemaakt? Tip: kijk niet alleen naar de voorkant maar ook naar de achterkant.

De gastlessen van Christie’s gaven de leerlingen een nieuw en breder perspectief op de kunstwereld. Kunst wordt niet alleen gemaakt door kunstenaars en hangt niet alleen in musea. Kunst wordt ook verkocht en gekocht, bijvoorbeeld op kunstveilingen. Als mensen scheiden, overlijden of kunst erven, dan komen ze bij ons, vertellen de gastdocenten. “Maar als jullie een kunstwerk verkopen”, vraagt Dicle zich af, “krijgen jullie dan al het geld?” “De kunstwerken zijn niet van ons, wij helpen bij het verkopen en veilen en daar krijgen wij voor betaald,” aldus Sophie.

Sommige leerlingen werden tijdens deze gastlessen aangetrokken tot het onderzoek naar of de marktwerking van kunst. Anderen leefden helemaal op toen zij zichzelf presenteerden als veilingmeester. Maar voor alle leerlingen resulteerde het bezoek van Christie’s in de ontdekking van een spannend vakgebied waar zij nog niet eerder mee in aanraking waren gekomen.