“Kan je een vis ook levend fileren?” vraagt Erdem aan “Docent fileer” Jan Geertsema van Fileerlokaal ’t Ailand.

Vis fileren
Erdem is één van de leerlingen van IMC weekendschool Groningen die afgelopen zondag, in het kader van het vak Dier en Natuur, leerden hoe het is om een visser te zijn. Nadat Jan heeft uitgelegd dat het levend fileren van een vis niet handig is aangezien een vis te veel spartelt, pakken de leerlingen hun fileermessen op.
Juist deze combinatie van leren en doen staat centraal op deze weekendschool zondag. De dag begint met het meekijken op de garnalenkotter ZK 11. De leerlingen proeven garnalen en zijn onder de indruk van de grote sleepnetten van de boot. Ook leren zij over het leven van een schipper. Visser Peter Lukkien vertelt dat zij soms wel vier dagen op zee zijn met het schip. Een opmerkzame leerling ziet dat er geen wc aan boord is. “Maar als je geen wc aan boord hebt hoe moet je dan..?” Juist ja, over de rand van het schip. Dit aspect van het werken in de visserij trekt de leerlingen dan weer wat minder aan.

Sliksleeën
Daarna is het tijd voor een lesje evolutie aan de hand van plankton. Het blijft niet bij plaatjes. Wanneer je in de haven bent moet je dit natuurlijk wel zelf gaan onderzoeken. “Meester, ik heb een hele grote plankton gevangen!”, schalt het over de kade. Vervolgens leren de leerlingen hoe vroeger fuiken en netten gelegd werden met de slikslee. Vol enthousiasme stappen ze op de slee. Het slik zit hun achter de oren en ze verdwijnen bijna tot hun oksels in het slijk. “Vies worden is eigenlijk helemaal niet erg hoor meester.”
De dag wordt afgesloten met het barbecueën van de zelf gefileerde schol. Want over visserij leren is zien, voelen en ruiken. Maar het leukste is toch wel proeven.