fbpx
020 – 280 17 00 EN

Voetballen met een robot en drones spotten met een VR-bril

07-07-2022

‘Kijk eens juf, ik programmeer het lego-autootje zonder boekje… meiden zijn ook technisch hoor!’ Afgelopen week bezochten de leerlingen van IMC Weekendschool Rotterdam, velen van hen met hun ouders, broertjes en zusjes, de ERF Robotica Beurs in Rotterdam. We kregen een kijkje in de toekomst: van voetballen met een robot en tot drones spotten met een VR-bril.

De leerlingen worden welkom geheten door Stefano Stramigioli, voorzitter van het European Robotic Forum (ERF) en werkzaam bij de Universiteit Twente. De interesse is gewekt zodra hij begint over zijn robotvogel ‘Robird’: ‘dus die robot vliegt niet alleen als een vogel maar ziet er ook zo uit?!’ In een korte gastles vertelt gastdocent Robin Lieftink over zijn baan en waarom het zo leuk is om met robots te spelen.. eh, te werken. Hoog tijd om die robots zelf te ontmoeten! De lichte spanning maakt al snel plaats voor plezier. Elke begroeting – een hand, een box of even zwaaien – wordt door deze robot beantwoord.

Natuurlijk moet de opgedane technische kennis ook in de praktijk worden gebracht. De leerlingen krijgen ieder een legoautootje om te programmeren. Eerst is er een handleiding nodig maar al snel vinden de leerlingen én de autootjes hun weg. Rondrijden, heen en weer, snelle cirkels draaien: ze zijn niet meer te stoppen. Met dit ‘Go Dare programma’ willen Lely en Gevasol jongeren inspireren om met technologie en innovatie een betere wereld te creëren.

Ook na de pauze blijven de leerlingen zich verbazen: van een robot die voetbalt tot een drone die pakketjes bezorgt. Student onderzoekers vertellen over een nieuwe drone die tijdens het vliegen de batterij van een andere drone kan vervangen. Waarom dit nodig is? Een drone met een kleinere batterij kan natuurlijk nog grotere pakketjes bezorgen! Hoe deze bezorgdienst eruit gaat zien mag de groep helpen vormgeven. Met een VR-bril op hun neus onderzoeken ze hoeveel drones tegelijk kunnen vliegen en wat de beste vlieghoogte is. Dan zit het programma er alweer op.. maar uitgekeken zijn de leerlingen nog lang niet. Op de beursvloer is genoeg te ontdekken en uitproberen. Elke minuut wordt benut tot het om 5 uur echt tijd is om naar huis te gaan.

Als kers op de taart mag IMC Weekendschool diezelfde avond een cheque van 3000 euro in ontvangst nemen. De opbrengsten van een sponsorloop met een heuse robothond: ‘Een hond? Ik vind hem eerder op een giraffe lijken!’ ‘Zou de robot ook een tiktok dansje kunnen?’ Wanneer deze robothond vervolgens de openingsdans van het feest inzet, weten we het zeker: ook hier maken we toekomst!

Met heel veel dank aan het European Robotics Forum, euRobotics aisbl, Stefano Stramigioli, Rainer Bischoff en Robin Lieftink.

Fotografie door Simon Tesfahuney, lid van onze IMC Alumni PR Academie