fbpx
020 – 280 17 00 EN

“Waarom is het hier zo koud?”: op bezoek in het Regionaal Archief

14-05-2014

Afgelopen zondag hebben de eerstejaars leerlingen hun vak Archeologie afgesloten. We hebben gedurende dit vak kennis gemaakt met veel verschillende beroepsvelden. Zo kregen we les van onder andere een archeoloog, kunsthistoricus, archivaris en een restaurator.

We hebben een heel bijzonder vak gehad met onder meer een bezoek aan het Archeologisch depot in Nijmegen, een speurtocht over helden op het Valkhof en een bezoek aan de Mariënburgkapel. Afgelopen zondag hebben we prachtige lessen gehad in de Mariënburgkapel en in het Regionaal Archief. Leerlingen hebben in de Mariënburgkapel de tentoonstelling over het bombardement op Nijmegen in 1944 bekeken en dit maakte veel indruk. Te meer omdat we daarna onder zeer deskundige en enthousiaste leiding van een gids van Stadswandeling Nijmegen de stad in liepen en indrukwekkende verhalen te horen kregen.

Ook in het Regionaal Archief zijn we gastvrij ontvangen. We hebben rondgekeken in het gebouw en heel veel oude originele documenten gezien. Veel vragen en opmerkingen: “Waarom is het hier zo koud?” en “Hoe heet dat boek, dan kan ik met mijn moeder nog een keer komen kijken en dit boek vragen om vast te houden”. Onder leiding van een restaurator mochten leerlingen affices restaureren op de manier waarop dit binnen het archief ook echt gebeurt! Heel bijzonder en leuk.

Aan het eind van de dag vatte één van de leerlingen het gevoel van ons allemaal samen: “Als ik nu weer door de stad loop, weet ik zoveel méér dan eerst! Nu begrijp ik veel dingen ook beter en ik kan erover vertellen…”.