fbpx
020 – 280 17 00 EN

Waarom leven er dieren in de duinen van Dunea?

03-06-2019

Dit jaar brachten de leerlingen uit het eerste en het tweede jaar van IMC Weekendschool Den Haag een bezoek aan het duingebied Meijendel van Dunea. In twee lessen leerden de leerlingen meer over het duingebied, de dieren die er leven, het water wat uit de grond wordt gehaald en natuurlijk over het bedrijf Dunea zelf. Een waardevolle les op een hele bijzondere locatie.

Bij beide lessen kregen de leerlingen les van duinwachters, zij beschermen de duinen in het gebied. Na een korte introductie gingen de leerlingen op excursie door de duinen. Tijdens deze wandeling kwamen de leerlingen langs verschillende interessante plekken waaronder de duinplas. Hier wordt het water uit de duinen gehaald. De meeste leerlingen waren voor het eerst in dit duingebied en waren erg onder de indruk van alles wat ze om zich heen zagen. Zo werd er gevraagd: “Hoe hoog kunnen deze bomen worden?” Dit was een leuke vraag, want de bomen in de duinen worden juist niet zo hoog door de zeewind. Ook werden er vragen gesteld als: “Waarom zijn er dieren bij Dunea, het is toch een waterbedrijf geen dierenbedrijf?” of “Mag je dieren meenemen uit de duinen?”. Gelukkig konden de leerlingen met al hun vragen terecht bij de duinwachters.

De eerstejaars waren vooral bezig met het proces die het duinwater doorloopt tot het drinkwater wordt. Zelf mochten de leerlingen water uit de duinplas halen en in een filterbuis schenken, waarna ze schoner water uit de buis konden tappen. In de middag hebben de leerlingen in groepen nagedacht over manieren om water te besparen. Bij de presentaties kwamen er ideeën voorbij als: afwassen onder de douche, zoutwater gebruiken voor het toilet en minder cola drinken.

Leerlingen uit het tweede jaar gingen aan de slag met opdrachten die met het duingebied te maken hadden. Ze leerden over landschapslezen, spoorzoeken en mochten zelf een grondboring doen. Kortom, het waren twee hele leuke en leerzame lessen in Meijendel.