fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wanneer is iets nieuws?

10-11-2014

En wat doet een Journalist eigenlijk? Mag je als journalist alles schrijven of moet iemand eerst toestemming geven? Wat is de beste nieuwsfoto en de beste krantenkop? En wat voor vragen moet je stellen als je iemand interviewt?

Deze en nog veel meer vragen hadden de eerstejaars leerlingen afgelopen zondag tijden de eerste les van het vak Journalistiek. Er waren 4 journalisten die de leerlingen alles verteld hebben over hun werk en over hoe je journalist wordt. Ook hebben we uitgebreid stilgestaan bij wat iets nieuws maakt en dat nieuws in een schoolkrant anders is dan nieuws op het journaal. De gastdocenten waren ervan onder de indruk hoe goed de leerlingen het nieuws volgen. Er werd in de klas onder andere gesproken over het zwarte pieten vraagstuk, hagelslag op school, ebola en de MH17.

Maar er werd natuurlijk ook geoefend! Want je moet mensen interviewen om een nieuwsartikel te kunnen schrijven. Eerst hebben de leerlingen geleerd wat het verschil is tussen open en gesloten vragen, wat de 5 W’s en de H zijn (wie, wat, waarom, waar, wanneer en hoe), dat je je moet voorbereiden en goed moet luisteren. Daarna hebben de leerlingen de gastdocenten en begeleiders geïnterviewd. Ze deden dit erg enthousiast & professioneel en zijn er helemaal klaar voor om volgende week op reportage te gaan!