fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wat doe je als er brand uitbreekt?

17-05-2018

Wat doe je als er brand uitbreekt?
Hoe beweeg je je door dikke rook wanneer je niets ziet?
Waarom is het nodig om een speciaal pak te dragen?

Deze en veel meer vragen werden beantwoord bij ons bezoek aan de brandweer op woensdagochtend 23 mei 2018. De leerlingen van IMC Basis Deventer (groep 7 van Kindcentrum Rivierenwijk) maakten kennis met brandweerman Ferry Leeftink en zijn collega Steven, die de leerlingen de fijne kneepjes van het vak leerden op de kazerne.

Na een enthousiaste introductie, waarin de mannen duidelijk maakten waarom brandweerman het mooiste beroep van de wereld is, gingen de leerlingen uiteen in vier groepen.

In vier workshops ervoeren de leerlingen gedurende de hele ochtend hoe het is om in een rap tempo een brandwerend pak aan te trekken wanneer er haast geboden is, liepen ze geblinddoekt door een obstakel parcours om te voelen hoe het is om door dikke rook te manoeuvreren, mochten ze de vele verschillende (!!) brandweerauto’s bekijken en kregen ze een rondleiding door de Deventer kazerne, waar op dat moment hard gewerkt werd op kantoor.

Wat zo bijzonder is aan excursies, is dat je de leerlingen met grote ogen ziet rondlopen, vragen hoort stellen en oprecht geïnteresseerd zijn in de wereld van ‘de ander’ en naar school terug lopend opmerkingen hoort als: ‘’Wauw ik wist echt niet dat brandweermannen zoveel doen!’’ , of ‘’Ik vind het knap dat die mensen zomaar een brandend gebouw in rennen terwijl iedereen er juist úit rent’’.

Een leuke, leerzame ochtend, deze eerste les van het vak veiligheid.

Hartelijk dank aan kazerne Deventer voor de gastvrije ontvangst!