fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wat is geld waard?

26-02-2014

Ieder mens heeft er mee te maken: geld. De een heeft ontzettend veel, de ander heeft bijna niets. De een vindt het belangrijk om veel geld te hebben, de ander is met minder tevreden. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat een 50 euro biljet ook daadwerkelijk 50 euro waard is? Waarom kun je met een briefje van 5 euro niet iets kopen wat 20 euro kost? ‘’Omdat een briefje van 5 euro, geen 20 euro waard is’’, is het simpele antwoord. Maar een beetje vreemd is dit toch wel. Wie heeft dit bepaald? Onder andere hierover kregen de 2ejaarsleerlingen op zondag 16 februari les van gastdocenten van Brink’s Nederland; professioneel geld- en waardetransport. Dit alles in het kader van de projectdag Geld.

Gastdocent Albert-Jan ging met de leerlingen terug in de tijd. Want om over geld te praten, moeten we eerst weten hoe geld eigenlijk is ontstaan. In een vogelvlucht door de geschiedenis van geld om vervolgens aan de slag te gaan met geld. De leerlingen vergeleken echt geld met nep geld en kwamen erachter dat neppe munten erg moeilijk te onderscheiden zijn van echte munten. De nepbiljetten vonden de leerlingen daarentegen duidelijk waardeloos. Toen de leerlingen een stapel nepbiljetten kregen en een zak snoep om hiermee te gaan handelen, bleek dat de biljetten misschien wel nep waren, maar zeker niet waardeloos. De leerlingen konden zo op de beurs gaan staan met de passie en energie die zij tijdens het handelen toonden! Uiteindelijk was iedereen tevreden met de buit die ze hadden verzameld; van verdubbeling van het aantal biljetten tot drie keer verdubbeling van het aantal snoepjes.

Bij gastdocenten Ghislaine en Rob leerden de 2ejaars over de kringloop van geld. Je haalt geld uit pinautomaten, maar hoe komt het geld in deze automaten? Bij de uitleg van deze kringloop, bleek dat het spannend kan zijn om bij Brink’s te werken. De medewerkers lopen namelijk met koffertjes vol met geld over straat en ze dragen niet eens een wapen bij zich! Waarom dit niet nodig is? De leerlingen weten het nu! Ze leerden veel ins & outs over de slimme beveiligingstrucs van Brink’s. We kwamen eigenlijk lestijd te kort, zo veel wilden de groep leren over de beveiliging en waardetransport. Want spannend en interessant, dat is geld zeker!