fbpx
020 – 280 17 00 EN

Weekendschool slaat de gong bij Euronext

13-01-2016

13 januari 2016 – Gongslag bij Euronext

Met een verpletterende backhand verzorgde IMC Weekendschool alumnus Omar el Khadiri vanochtend de gongslag op beursplein 5, de ‘handelsvloer’ van de Amsterdamse beurs.

Het leek wel een goed geraakte boksbal op de kermis, want de AEX schoot zeer positief uit de startblokken. ‘Nou, van dit soort openingen kunnen we er nog wel wat gebruiken,’ aldus Ton Ruitenberg, onze gastheer namens NYSE Euronext. Van het negatieve beurssentiment van de voorbije week vanochtend geen spoor. 

De handelaren op de beursvloer, ingespannen naar hun schermen turend, leken er stil van. Maar schijn bedriegt, verklaart Ruitenburg: ‘De handel is volledig geautomatiseerd, geen nerveuze of schreeuwende jongens meer in gekleurde jasjes, maar met één muisklik kunnen hier nog steeds enorme volumes verhandeld worden.’ 

De imposante hal met het statige cassetteplafond mag tegenwoordig dan niet meer de plaats van handeling zijn, de betekenis en functie zijn volgens Ruitenberg onveranderd: ‘De beurs schept kansen voor bedrijven en mensen om zich te ontwikkelen, in die zin doen we hetzelfde als de weekendschool, maar dan op een hele ander manier.’

Namens IMC Weekendschool en de andere aanwezige alumni, mocht Omar een ingelijste foto van zijn finest moment in ontvangst nemen. ‘Zo’n gongslag staat goed op je cv hoor,’ grapt Ruitenburg. Wie weet, want Omar heeft ‘wel iets met financiën’; hij staat op het punt om een studie accountancy te beginnen. Omar is oud-leerling van de Haagse vestiging, die net als drie andere vestigingen hun 10-jarig jubileum viert – reden voor Euronext om ons uit te nodigen voor deze gongslag. 

Met een spontane rondleiding langs antieke kappersstoelen en vitrinekasten vol VOC-documenten, in de kelder van het gebouw, kregen wij tot slot nog een korte impressie van de rijke historie van de Amsterdamse effectenbeurs – per slot van rekening de oudste beurs ter wereld. We houden ons aanbevolen voor de vervolgcursus!