fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wie weet wat hoger beroep is?

18-10-2016

‘Wie weet wat hoger beroep is?’ vraagt officier van justitie Jasper van Berkum aan de tweedejaarsleerlingen van Rotterdam Zuid tijdens de eerste les van het vak Recht.

Het valt helemaal stil; de leerlingen kijken wat bedenkelijk. Tot Eren zijn vinger opsteekt en zegt: ‘Hoger beroep betekent dat je een mooie baan hebt!’ ‘Slim antwoord, maar dat is niet helemaal wat ik bedoel,’ zegt Jasper met een brede glimlach.

De afgelopen vier weken hebben de tweedejaarsleerlingen het vak Recht gehad, waarbij zij niet alleen hebben geleerd wat hoger beroep inhoud. De leerlingen maakten kennis met rechters, officieren van justitie, politieagenten, advocaten, griffiers en gerechtsbodes.

klein_rechtbank_imcweekendschool_rotterdam_jaargroep20152018148

Tijdens het bezoek aan het advocatenkantoor Ploum, Lodder, Princen leerden de leerlingen pleiten en hoe advocaten met hun cliënten omgaan. ‘Nederland kent 17.000 advocaten, waarvan 10% in Rotterdam werkzaam zijn. Veel hè? ’ vraagt advocaat Dennis Martens. ‘Ik vind het niet zo veel, want als er meer advocaten zijn betekent het ook dat er veel slechte mensen zijn!’ roept Jawad. ‘Hier heb je een belangrijk punt, want advocatuur bestaat uit veel meer dan alleen strafrecht. Advocatuur bestaat bijvoorbeeld ook uit ondernemingsrecht en fiscaal recht,’ zegt Dennis  enthousiast.
klein_rechtbank_imcweekendschool_rotterdam_jaargroep20152018125
klein-rechtbank_imcweekendschool_rotterdam_jaargroep20152018132

Het hoogtepunt van het vak was afgelopen zondag. Zeventig tweedejaarsleerlingen van Delfshaven en Rotterdam Zuid bezochten de rechtbank. Onder begeleiding van een leger gastdocenten hebben de leerlingen een rechtszaak nagespeeld.

klein_sontje_advocaat_imc_weekendschool_01