Nederlanderschap, wat is dat eigenlijk? En wie hoort er allemaal bij? Verandert de nationale identiteit als Zwarte Piet een Roetveegpiet wordt? En wat als Nederlandse burgers er een tweede paspoort op nahouden? De scherpe tegenstellingen in het publieke debat hierover tonen hoezeer deze vraagstukken alle Nederlanders raken. En dus ook onze leerlingen.
Tijdens het vak Nederlandkunde, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Madurodam Kinderfonds, werden tweedejaars leerlingen in Amsterdam-West, Zuidoost, Den Haag en Nijmegen voor het tweede opeenvolgende jaar uitgedaagd om op verschillende manieren aan de slag te gaan met dit thema. Vier weken lang hebben zij, zoals het echte experts betaamd, zeer kritisch onderzocht wat Nederland nu precies Nederland maakt.
Tentoonstelling
Zo maakten de leerlingen hun eigen verhaal over Nederland, waarin positieve én negatieve dingen samen een eerlijk en persoonlijk beeld geven wat gedeeld en besproken kan worden. Hoe zie jij Nederland en hoe zou je het willen verbeteren? Afgelopen zondag hebben zij op spectaculaire wijze het vak afgerond met hun eigengemaakte tentoonstelling, die bestond uit foto’s en teksten.
Anton de Kom
‘Beste mama, Vandaag kwam een meneer ons vertellen over slavernij en over Tula, die opkwam voor de slaven,’ schreef Safouan, leerlinge van Amsterdam-West. In haar stukje tekst noemt zij onder meer plantages in Suriname en de rol van Anton de Kom als anti-kolonialist en verzetsstrijder in Nederland. ‘Ik hoop dat jullie hiervan leren en het door vertellen’, besloot ze haar verhaal.
‘Uit de evaluatie van de les kwam naar voren dat ze nu wel wat meer geneigd zijn zich een Nederlander te noemen’, zegt gastdocent Sara uit Nijmegen. ‘Dat dat iets moois is en dat ze dat recht hebben om zich zo te identificeren.’
Madurodam Kinderfonds
Het vak Nederlandkunde werd dit jaar voor het tweede opeenvolgende jaar gegeven in samenwerking met Stichting Madurodam Kinderfonds. De doelstelling van het fonds en dit bijzondere vak zijn o.a. ‘het verbinden van verschillende mensen in de samenleving, om samen Nederland mooier te maken en kinderen te activeren naar eigen inzicht bij te dragen aan de samenleving.’