fbpx
020 – 280 17 00 EN

Wie kent Weekendschool?

20-02-2013

Een bijeenkomst voor de partners van IMC Weekendschool Tilburg. Vrijwilligers, sponsoren, gastdocenten, iedereen is welkom om eens van het team zelf te horen hoe ze ervoor staan, wat ze motiveert en misschien wel het allerbelangrijkst; wat we de komende tijd mogen verwachten.

Van de accommodatie zal het succes niet afhangen. Sponsor Achmea heeft voor de bijeenkomst een prachtige zaal gereserveerd, wat het geheel meteen een zeer professionele stempel geeft. Prachtige beelden van de leerlingen op een groot scherm voor in de zaal zetten de toon; iedereen weet waarvoor we het doen. Bijna veertig partners lopen de zaal binnen en bewonderen de jonge gezichtjes op het beeld, zij kijken stralend terug.

 

Cijfers

Directrice Marion Weijman vertelt over de groene cijfers. ‘Het is natuurlijk wat stoffig, maar het is goed om te weten hoe we ervoor staan.’, leidt ze in. Dat klopt, IMC Weekendschool Tilburg heeft een positief jaar gedraaid en het is voor een groot deel voor de partners van belang hier inzicht in te krijgen. Weijman bewijst IMC Weekendschool transparant en laat kort maar duidelijk zien hoe de stand van zaken is. Een aantal sponsoren knikt instemmend.

 

Uitbreiding

‘Ook de Kruidenbuurt is doelgroep.’ Locatiemanager Chantal van Rijswijk vertelt over de samenwerking met basisschool Antares in Tilburg-West. Voorheen heeft de weekendschool in Tilburg alleen kinderen uit Tilburg-Noord geworven en dan met name uit de wijk Stokhasselt. Antares heeft zich als achtste school aangesloten bij het netwerk van de weekendschool. ‘We hopen zelfs over een paar jaar met meer dan veertig kinderen te kunnen starten, misschien 60 of zelfs 80’, een hoopvolle belofte. Het animo om deel te nemen aan de weekendschool groeit en groeit onder de Tilburgse kinderen.

 

De waarheid

Kinderen zijn goudeerlijk. Zo weten ze op de weekendschool juist zo goed welke vakken wel en welke vakken minder succesvol zijn. Team Tilburg heeft speciaal voor de partnerbijeenkomst dan ook vier oud-leerlingen uitgenodigd. Zij vertellen allemaal wat ze aan de weekendschool hebben gehad en hoe het hun leven heeft beïnvloed heeft: ‘Ik wist altijd al dat ik dokter wilde worden.’, vertelt 14-jarige Maryam. ‘Voor ik aan de weekendschool begon wist ik dat al. Op de weekendschool leerde ik dat de ene dokter, de andere niet is. Er zijn veel verschillen. Nu weet ik dat ik oncoloog wil worden.’ Guillaume (18) neemt de microfoon van haar over: ‘Ik  heb drie jaar op de weekendschool gezeten, vond vrijwel alle vakken leuk, maar er is er geen één waarvan ik nou zeg dat ik dat wil gaan doen. Ik vond het juist zo tof om te zien hoe al die mensen met ons aan de slag gingen, ik heb daardoor besloten dat ik met jongeren wil werken.’

 

Partners

De weekendschool door de ogen van een partner is een hele andere belichting dan van het team. Daarom komen ook Annemieke Broekema van Achmea en Cathelijn van Leeuwen van Van Leeuwen Coaching aan het woord om te vertellen over hun ervaringen. Beide hebben al eens meegelopen tijdens een leszondag van de weekendschool. Hun inspirerende verhalen zijn zichtbaar een succes. Het is heel duidelijk waarvoor zij het doen; mensen inspireren en activeren om ook mee te helpen is slechts een middel. Een middel om nog meer prachtige verhalen te realiseren van leerlingen als Guillaume en Maryam. Zij en de andere twee: Faidatu en Erianys hadden deze avond de absolute hoofdrol. Je kunt hele boeken schrijven en eindeloze lezingen geven over de weekendschool, maar eerlijk is eerlijk geef één van deze vier het woord, of één van die andere 300 (oud-) leerlingen en je bent meteen om.