fbpx
020 – 280 17 00 EN

“Zorg dat je goed je best doet op school, dan kun je het later ver schoppen” alumna Mila spreekt op Bel Campo Lezing Groningen

16-11-2022

Op zondag 13 november 2022 stond alumna Mila Platovski het publiek op de Bel Campo Lezing te woord namens Stichting IMC Weekendschool. De Bel Campo Lezing, het grootste literaire evenement van het noorden van Nederland, organiseerde afgelopen weekend haar 29e editie in de Nieuwe Kerk in Groningen. Hieronder is de complete speech van Mila Platovski te lezen:

Goedemiddag, mijn naam is Mila Platovski. Ik ben 21 jaar en studeer International Communication aan de Hanzehogeschool in Groningen en ben nog op zoek naar een stageplek. Ook ben ik oud-leerling en ambassadeur van Stichting IMC Weekendschool en ik mag jullie kort wat vertellen over deze – voor mij – ontzettend belangrijke stichting.

Stichting IMC Weekendschool bestaat volgend jaar 25 jaar. Oprichtster en psycholoog Heleen Terwijn deed in de jaren 90 onderzoek naar motivatie en toekomstperspectieven onder schoolgaande jongeren en vond het heel vreemd dat die steeds te horen kregen: ‘’Zorg dat je goed je best doet op school, dan kun je het later ver schoppen.’’ en ‘’Op school zit je om te leren voor later’’.

– Op mijn basisschool, De Siebe Jan Bouwma, leerde ik voor later, maar niemand liet me daar zien wat later nou eigenlijk is –

Na haar onderzoek kwam Heleen op het idee om jongeren vanaf 10 jaar, die nog volop vragen en dromen hebben over hun toekomst, kennis te laten maken met interessante vakgebieden en bevlogen professionals die daarin werken. Zo ontstond IMC Weekendschool.

Tijdens verschillende programma’s krijgen jongeren meerdere jaren wekelijks les. Zo heb ik al mogen ervaren hoe het is om te werken in de journalistiek, geneeskunde, politiek en heel veel andere sectoren en hebben vele enthousiaste gastdocenten mij geleerd hoe het is om in hun wereld te werken. Tijdens het vak recht ging ik naar het politiebureau aan de Rademarkt om met agenten de inrekening, het verhoor en sporenonderzoek te doen na een beroving die we net daarvoor op straat hadden gezien. Een paar weken later was ik de rechter die in de Rechtbank van Groningen, onder begeleiding van een echte rechter, een passende straf moest uitspreken.

De stichting begint op die plekken waar de kansenongelijkheid het grootst is. Ik kom zelf uit de Oosterparkwijk, maar dat zegt niets over mijn potentie of die van andere de jongeren die daar opgroeien. Het gaat erom dat jongeren ongeacht het schoolniveau of sociale achtergrond een plek in onze samenleving kunnen innemen die past bij hun capaciteiten en interesses, Of ze Mila, Leila of Mohammed heten zoals mijn oud-klasgenoten of uw kind of kleinkind zijn.

Er zijn ondertussen vele weekendscholen in Nederland, zelfs een paar internationale, elke week, ook deze krijgen duizenden jongeren in Nederland dit onderwijs en er is een programma waarbij oud-leerlingen altijd terug kunnen komen met al hun vragen, toegang hebben tot een groot netwerk en cursussen en opleidingen kunnen volgen waarbij ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Zo ben bijvoorbeeld als Alumnus in 2019 naar het Davos Global Leadership Summit in Zwitserland geweest om daar meerdere dagen met mensen vanuit de hele wereld in gesprek te gaan. Wel heel letterlijk is mijn wereld vergroot.

Dat het werkt kun je niet alleen aan mij zien, maar is ook veelvuldig wetenschappelijk aangetoond in onderzoeken waarbij verschillende universiteiten betrokken waren.

Dit onderwijs heeft ervoor gezorgd dat ik en duizenden andere jongeren:

-Meer algemene kennis hebben

-Onze schooltijd positiever beleven

-Vaardigheden leren zoals samenwerken, presenteren, discussiëren, analyseren en conflicten oplossen

En voor mij misschien wel het allerbelangrijkste:

-Je leert wat je interessant en niet interessant vindt

-Waar je goed en niet goed in bent

-Hebt meer zelfvertrouwen

-Staat gemotiveerder in het leven

-Hebt bredere toekomstperspectieven

-Voelt je meer verbonden met de samenleving

Ja, het is ooit begonnen in het weekend, maar er zijn ondertussen ook steeds meer basisscholen waar deze lessen gewoon onder schooltijd worden gegeven, in groep 7 & 8. Mocht u zelf les willen komen geven dan kan dat bijvoorbeeld in Farmsum, Winschoten, Hoogezand, Assen, Drachten of in Groningen.

Sponsoren en donateurs, waaronder uw bijdrage via deze lezing zorgen ervoor dat dit onderwijs mogelijk kan worden gemaakt en voor de leerlingen gratis is. In dit geval in stad. Dank hiervoor..

Ik wens jullie heel veel plezier met Ellen en Ilja. En graag nodig ik u uit om met mij en de stichting te bouwen aan een sterke samenleving. Samen maken we toekomst!