fbpx
020 – 280 17 00 EN

Fotoserie van de week: Gezonde voeding heeft ‘Soul’

11-02-2020

Groepsfoto

Een dikke vette kapsalon of toch Vegan Soulfood van chefkok Sarah Reymond? Voor de jongeren uit het eerste jaar van IMC Weekendschool Zuidoost is die vraag na zondag toch duidelijk in het voordeel van Vegan Soulfood uitgevallen.

In het kader van het vak gezonde voeding en levensstijl serveren de jongeren hun gezonde maaltijden aan hun eigen ouders, verzorgers en familieleden in de Peter Pan Kookstudio, nadat ze in de ochtend bij Kitchen Republic uitgebreid zijn voorgelicht door een diëtiste over gezonde voeding. Deze week zijn zij: fotoserie van de week.

Ondanks de storm die was voorspeld staan toch 27 leerlingen op het Bijlmer Station op zondagochtend klaar om naar Kitchen Republic te vertrekken. Bij Kitchen Republic staat bewuste voeding centraal.Onder leiding van voedingsdiëtiste Meryl Tjon leren de leerlingen over het belang van gezonde voeding, calorieën en dat een één stuk pizza, ondanks dat het weinig lijkt, niet gezond is omdat het zo weinig voedingsstoffen bevat. Daarna krijgen de jongeren opdracht een gezonde schoollunch te bedenken. Dit levert onder andere een tonijnsalade met veel verschillende groentes op.

Een quiz waarbij je moet raden of een gerecht veganistisch is blijkt lastiger dan gedacht. Zelf een veganistische maaltijd bereiden blijkt makkelijker. De keuken is in een mum van tijd een bijennest van snijders, proevers en kokers. Om goed zicht op de inhoud van de pan te houden staat menige leerling op een krukje, terwijl chefs Danny en Sarah tips en suggesties geven om het nog beter te laten smaken. ‘De aardappelen moeten lekker lang garen zodat het een mooie volle saus is.’ Sarah Reymond, eigenaar van Vegan Soulfood restaurant Mooshka in de Pijp en Alumna van het eerste uur geniet van het geroezemoes in de keuken. Herinneringen aan haar eigen tijd op IMC Weekendschool komen naar boven. Onder de leerlingen ontspint zich een heuse competitie over welke pan het beste smaakt. Een leerling vat de dag perfect samen: ‘Normaal eet ik roti altijd met kip, maar in dit gerecht mis ik de kip niet. Oh ja, mijn pan smaakt wel het lekkerst!”

Het moment is daar dat de kinderen het zelfgemaakte eten aan hun familieleden serveren. ‘Het is goed dat de familie ziet wat hun kinderen presteren en leren en het geeft ons de mogelijkheid hen te laten zien dat gezond en lekker heel goed samengaan,’ zegt jaarcoördinator Jinwen Omar. Aart-Jan Bontje van de Fred Foundation (sponsor van de leerlijn gezonde voeding en leefstijl) is langs gekomen en onder de indruk hoe de vertaalslag is gemaakt van droge theoretische stof naar interactieve opdrachten voor de leerlingen. Een ontmoeting tussen Sarah en Heleen Terwijn oprichtster van de IMC Weekendschool is een hartelijk weerzien. ‘Sarah is één van de eerste leerlingen uit Zuidoost. En ook Sarah is weer zo’n bijzonder verhaal van hoe Weekendschoolonderwijs jongeren inspireert hun eigen pad te bewandelen,’ zegt Heleen terwijl ze glunderend naar Sarah kijkt die de kinderen begeleidt bij het uitserveren. De vette kapsalon is aan de horizon verdwenen…….

Zo’n dag met zoveel partners aan boord komt niet zomaar tot stand. Drijvende kracht achter deze dag is het marketingteam van de Rabobank, dat het mogelijk maakt dat de jongeren op deze bijzondere locaties en onder leiding van professionals zich bekwamen in gezonde voeding. Een dag bij IMC Weekendschool is daarnaast niet compleet zonder de hulp van vrijwilligers. Zo hielpen een aantal moeders bij het snijden. En hielpen leden van RotarAct bij het afwassen.