fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC on Tour: in de voetsporen van Frans Hals

22-07-2021

Een beetje lacherig komt de groep binnen, het is een spannende dag. Want voor veel van de leerlingen van de IMC on Tour Summer School is het voor het eerst dat zij in een museum zijn. Vandaag zijn ze te gast in het Frans Hals Museum in Haarlem en zullen ze een hoop nieuwe dingen leren.

Om te beginnen zijn er regels in een museum. Niet tegen de muren leunen bijvoorbeeld, en die strepen op grond laten precies zien tot waar je mag staan voor een schilderij.

Tijdens de rondleiding met coördinator educatie & publiek Meike Scholten gaat het om heel goed kijken, want dan leer je pas écht over kunst. Maar om te praten over kunst heb je natuurlijk woorden nodig, en daar wordt ook een beetje op geoefend vandaag. Kwasten en penselen, daar heeft iedereen wel van gehoord, maar de woorden palet en schildersezel zijn mooie nieuwe aanwinsten.

De leerlingen bekijken grote schuttersdoeken en portretten, en leren met Meike om extra aandachtig te zijn. Zo zien ze de mooie kleren van de geportretteerden, de gekke witte kragen en de sjerpen die de mannen op het schuttersdoek dragen. Meike stelt intussen vragen, is het donker of licht, welke kant kijken de mensen op? En heeft Frans Hals eigenlijk netjes geschilderd? vraagt ze aan de groep. ‘Nee, een beetje slordig!’ wordt er geroepen.

Als uitsmijter bestuderen ze een werk van Corneille, een abstracte weergave van de stad Amsterdam. ‘Lijkt dit op Amsterdam?’ vraagt Meike. ‘Zeker weten,’ zegt een leerling, ‘er is heel veel kleur en er staan hoge gebouwen.’ Dat vindt Meike heel goed opgemerkt en ze moedigt de groep aan vooral hun eigen fantasie te gaan gebruiken bij het volgende programmaonderdeel.

Het is namelijk hoog tijd om zelf aan de slag te gaan, met als basis twee werken van Frans Hals. Verf staat klaar en al snel lijken de kunstwerken in niets meer op elkaar. Kleurrijk, wild, of juist voorzichtig en precies, elk kind geeft een eigen draai aan het werk. Zo ontstaat er zelfs een clownsportret, en even verderop verkondigt een leerling dat ‘de nieuwe Mona Lisa’ al bijna af is.


Het programma IMC on Tour wordt gesponsord door Ahold Delhaize.

De ontwikkeling van jonge mensen is heel belangrijk; zij zijn de toekomst en daar moeten we in investeren. Ahold Delhaize ondersteunt Stichting IMC Weekendschool om jonge mensen nét dat extra zetje in de rug te geven met aanvullend inspirerend onderwijs. Onder andere op het gebied van algemene kennis, persoonlijke ontwikkeling, cultuur en sport.

Deze zomer zet Ahold Delhaize, naast de jaarlijkse ondersteuning, een extra tandje bij om de leerachterstanden door COVID-19 op een positieve manier aan te pakken. Het bedrijf is hoofdsponsor van de Summer Schools van het programma IMC on Tour.

Frans Muller (CEO Ahold Delhaize): “Ik ben er trots op dat we nu ook in de zomervakantie extra hulp bieden aan deze generatie van de toekomst. De leerachterstanden zijn natuurlijk niet in een keer opgelost, maar we hopen dat deze zomerscholen zorgen voor nieuwe energie en enthousiasme.”

 


Lees meer 

Bekijk meer activiteiten van de IMC on Tour Summer School via deze speciale campagne pagina.