Doneer

Een diploma voor 1.300 leerlingen: dat mag gevierd worden

In de afgelopen weken ontvingen meer dan 1.300 leerlingen van 62 locaties verspreid over Nederland hun diploma. Dit bijzondere moment markeert het einde van een expeditie vol inspiratie, groei en samenwerking. De vers gediplomeerden van de weekendscholen zijn van harte uitgenodigd actief te worden in ons alumninetwerk, om zich te blijven ontwikkelen en om zich op hun beurt te zetten voor IMC Weekendschool. Zoals de alumni vaak zeggen: 'Now It Begins.’ Met de diploma-uitreikingen op de weekendscholen, basisscholen en nieuwkomersscholen, vierden we de inzet en de toewijding van onze leerlingen én de betrokkenheid van het netwerk om hen heen.

Voor de leerlingen van de tien weekendscholen was de diploma-uitreiking een mijlpaal. “Deze toppers gingen drie jaar lang op zondag naar school!” aldus een van onze jaarcoördinatoren. Drie jaar geleden maakten deze leerlingen – ondertussen brugklassers – zelf de keuze om hun vrije zondagen te besteden aan hun ToekomstExpeditie. Voor veel leerlingen is het weekendschooldiploma het eerste diploma dat ze ontvangen, of zelfs het eerste diploma dat binnen hun familie wordt ontvangen.

“Dit heeft mijn zoon zó geholpen om uit z’n schulp te komen. Jullie zijn gewoon top. Bedank voor alles,” schreef een moeder na de uitreiking.

Op verschillende vestigingen hadden de diploma-uitreikingen kun eigen bijzondere accenten. In Rotterdam Delfshaven en Rotterdam Zuid heerste grote feestvreugde. De foto’s tonen trotse gezichten van leerlingen, ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, buren, docenten en gastdocenten. “Samen maken we toekomst;” en “jullie maken dit mede mogelijk,” was de boodschap aan alle aanwezigen.

‘Samen maken we toekomst; en jullie maken dit mede mogelijk.’
Jaarcoördinator tijdens uitreiking Weekendschool Rotterdam

Bij diploma-uitreiking in Utrecht waren vele emotionele momenten, voor vele betrokkenen. Een leerling sprak tijdens de uitreiking: “Ik ben enorm blij dat ik me heb aangemeld en dit allemaal heb kunnen meemaken en leren. Ik ben heel blij dat ik die kans heb gekregen. Dus wil ik alle gastdocenten en leerkrachten bedanken voor de leuke tijd die ik heb meegemaakt.” Naarmate het einde van de diplomering in zicht kwam, vroeg een leerling aan de jaarcoördinator: “Juf, hoe houden wij nu contact?”

‘Ik ben enorm blij dat ik me heb aangemeld en dit allemaal heb kunnen meemaken en leren. Ik ben heel blij dat ik die kans heb gekregen.’
Leerlingen tijdens uitreiking Weekendschool Utrecht

Een gastdocent uit Utrecht merkte op: “Voor iemand die de leerlingen eigenlijk niet zo goed kent, was het super leuk om naar de persoonlijke speeches van en voor de leerlingen te luisteren.” De persoonlijke verhalen en de dankbaarheid van de leerlingen maakten duidelijk hoeveel impact de weekendschool heeft gehad op hun ontwikkeling.

In Amsterdam Zuidoost ontvingen de leerlingen van de vijfentwintigste lichting hun diploma’s; dit was in 1998 de allereerste weekendschoollocatie. De gediplomeerden werden toegesproken door niemand minder dan onze oprichter Heleen Terwijn, Tanja Jadnanansing (Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost en groot fan van IMC Weekendschool), Maranzo Misiedjan (alumnus van de 9e lichting; ooit zelf geïnspireerd door een les over ondernemerschap en nu zelf ondernemer en gastdocent), en gastheer Sergio Romero IJssel (acteur en Bekende Zuidooster). Trotse, geëmigreerde oud-juf Anneke Albers kwam speciaal online vanuit Australië om haar klas persoonlijk te kunnen feliciteren.

Dit zijn momenten om te vieren. De diploma-uitreiking is een bekroning van een periode waarin onze leerlingen hun commitment hebben getoond en een enorme ontwikkelreis hebben gemaakt. En, zoals op dit soort dagen zichtbaar wordt, een periode waarin het netwerk rond deze leerlingen groter en rijker groeide. IMC Weekendschool blijft zich inzetten voor kansengelijkheid en het bieden van inspirerende onderwijsprogramma’s. Samen met onze partners, gastdocenten en alle betrokkenen werken we aan een toekomst vol mogelijkheden voor al onze leerlingen.

Gesterkt door weer een nieuwe lichting oud-leerlingen gaan we op naar nog veel meer mooie momenten, inspirerende ontmoetingen en impactvolle ervaringen. Samen maken wij toekomst.