Doneer

“Dus eigenlijk is het moeilijker om dierendokter te zijn dan mensendokter?”

Dierenarts worden, een veel gehoord beroep onder onze leerlingen. De leerlingen van de weekendschool in Amsterdam West kregen afgelopen week een inkijkje in dit bijzondere beroep. Onder leiding van dierenartsen Alexander en Alice ontdekte de leerlingen het vak Diergeneeskunde.

Dierenartsen Alexander en Alice vertellen enthousiast over hun beroep en over de verschillende dieren en situaties die zij in hun werk tegenkomen. Speciale gast(docent) van de dag was… (tromgeroffel) hond Niek. Een erg aaibaar maatje waar de leerlingen maar wat graag kennis mee maakten. Aan de leerlingen de taak om hond Niek te onderzoeken en te bekijken in hoeverre hij klachten had. Gewapend met een echte dierenarts-stethoscoop gingen ze aan de slag. Een stethoscoop zo leerde de leerlingen, is een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren (dit heet auscultatie). Met een stethoscoop luister je naar geluiden uit organen, zoals de longen, de darmen of het hart. En is een van de belangrijkste onderzoeksmethoden in de (dier)geneeskunde. 

Het hoogtepunt van de dag? Dat was toch wel het aanleggen van een gipsverband voor een gebroken poot. Hoewel het om een pootje van een knuffeldier ging was de aandacht en focus er bij de leerlingen niet minder om. Aandachtig legde zij het verband, terwijl ze de (knuffel)hond geruststelde. Een van de leerlingen: “Wow, het is dus eigenlijk moeilijker om dierendokter te zijn dan mensendokter, want ja dieren praten niet.”

Veel dank aan gastdocenten Alexander en Alice.

(Foto’s: Arno Stevens)