Doneer

De Zomerschool: twee weken lang op ontdekkingstocht

Wat te doen in de zomervakantie wanneer je nieuw bent in Nederland? Een helaas vaak lastige vraag met een wel heel leuk antwoord vanuit Stichting IMC Weekendschool: naar de zomerschool natuurlijk! Twee weken lang vol gezellige uitjes, gave workshops en een heuze musical.

Wat te doen in de zomervakantie wanneer je nieuw bent in Nederland? Een helaas vaak lastige vraag met een wel heel leuk antwoord vanuit Stichting IMC Weekendschool: naar de zomerschool natuurlijk! Twee weken lang vol gezellige uitjes, gave workshops en een heuze musical. 

Op tien locaties door het land werden de leerlingen van de nieuwkomersscholen twee weken lang meegenomen op avontuur. Dit jaar voor de zesde keer. Een speciaal programma tijdens de zomervakantie met veel aandacht voor natuur, kunst en cultuur, en sport en spel. Net als het reguliere programma voor nieuwkomers, overstijgt deze lesinvulling veel van de taal- en cultuurbarrieres binnen deze gemelleerde groep van nieuwkomerskinderen.  

Oftewel, een creatief programma gericht is op ervaren en verbinden. Hoe dat eruit ziet? 

Bijvoorbeeld het vak Poëzie voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar: ‘Hoe die kinderen daar iedere dag kwamen. Twintig jongeren in de zomervakantie die tijdens het vak Poëzie de mooiste gedichten schrijven. Ze waren zo gefocust. Sommigen hadden heel veel woorden. Anderen maar een paar. Zelfs degenen met vier woorden schreven allemaal prachtige gedichten.’ Ze schreven over hun thuis: de woestijn in Eritrea, de zee in Roemenië, en de bergen in Iran. Maar ook over nieuwe ervaringen: ik kan fietsen, ik voel de wind, en nu speel ik piano, ik wil alles leren.

Creatief zijn heeft ook alles te maken met tevoorschijn komen; dat leerden de kinderen bij de zomerschool-editie van het vak ‘Reclame Maken voor Jezelf’. De jongeren werden uitgenodigd om op zichzelf te reflecteren en hierover te schrijven en te praten. Het resultaat? Indrukwekkende posters met prachtige portretfoto’s en krachtige uitspraken. De les? Jouw beste kanten hoef je niet verborgen te houden, want juist deze kanten worden heel erg gewaardeerd.

Creatief zijn heeft ook alles te maken met tevoorschijn komen;

Zomerschool is ook lekker buiten zijn en genieten van de zomer. Bijvoorbeeld tijdens een excursie naar het klimbos: ‘Er hing zelfs een groot net in de bomen om in te voetballen. Bij de meeste kinderen is dit na één minuut grote ruzie, omdat je over elkaar heen valt en elkaar pijn doet. Maar deze groep was zo lief met elkaar aan het spelen. Ze waren zo aardig voor elkaar.’ 

Vanuit de zomerschool in Hilversum, met kinderen van 9 tot 12 jaar, ging de excursie juist naar Amsterdam: ‘We gingen naar de Parade, deden workshops en kregen een prachtige rondleiding door het Tropenmuseum. Dit was het vijfde jaar dat we naar de Parade gingen; de Parade doneert van iedere gekochte toegangskaart een bedrag aan IMC Weekendschool. Het bezoek begon met een mooie tentoonstelling van en over onze leerlingen. Daarna konden zij verschillende activiteiten doen zoals poffertjes bakken, rondjes zweven in de zweefmolen of een mooie boom maken. Het Tropenmuseum regelde een bus om ons te halen en brengen; dit maakt voor ons een groot verschil. De thematiek van het Tropenmuseum, en een multiculturele stad als Amsterdam, is voor deze kinderen herkenbaarder dan hun huidige woonplaats: ‘dit vinden ze heel prettig’.’ 

En dit was slechts een greep uit de activiteiten. Zo was er ook het vak film, waarbij de kinderen zelf achter de camera mochten kruipen. Een speels en avontuurlijk bezoek aan het Discovery Museum in Kerkrade. Schilderen in de voetsporen Frans Hals in het Frans Hals Museum. En ten slotte, dansen tot je niet meer kunt tijdens de feestelijke afsluitende Musical Tour.

De zomerschool kwam op zijn eind met een groot spetterend feest in de bijzondere en zomerse setting van het Cabrio Openluchttheather in Soest. Alle deelnemende leerlingen, docenten, vrijwilligers en zelfs enkele familieleden kwamen samen. ‘Het was net een oud-hollandse film: de kinderen waren lekker aan het ravotten in het grasveld, toen opeens alle gezichten dezelfde kant opkeken. Over de lange oprijlaan kwamen de muzikanten van het Riciotti Ensemble aanlopen met hun instrumenten in de hand. Het was een bijzonder gezicht! Binnen enkele minuten stelde het orkest zich op en begon met spelen. De monden vielen open.’’ 

Een meer dan waardige afsluiting vol gezelligheid, dansen, springen, zwingen, ijsjes eten en heel veel lachen, geleid door de energieke presentatrice en oud-leerlinge Saron Tesfahuney. Met spetterende optredens van het Ricciotti Ensemble, de Ritmo Percussion Brassband en zangeres Sherry Dyanne. En natuurlijk van de leerlingen zelf, die met trots en dapperheid – want wat een podium en wat een publiek – hun indrukwekkende zelfgeschreven gedichten voordroegen. 

Fotografie door: Adnan al Asre, Arno Stevens en Ananda Reijnen

De zomerschool wordt gesponsord door Ahold Delhaize.

De ontwikkeling van jonge mensen is heel belangrijk; zij zijn de toekomst en daar moeten we in investeren. Ahold Delhaize ondersteunt IMC Weekendschool om jonge mensen nét dat extra zetje in de rug te geven met aanvullend inspirerend onderwijs. Onder andere op het gebied van algemene kennis, persoonlijke ontwikkeling, cultuur en sport. 

Deze zomer zet Ahold Delhaize, naast de jaarlijkse ondersteuning, een extra tandje bij om de leerachterstanden door COVID-19 op een positieve manier aan te pakken. Het bedrijf is hoofdsponsor van de zomerschool van IMC Weekendschool.