fbpx
020 – 280 17 00 EN

Over ons

Over ons

‘Ik wil graag ingenieur worden, kent u misschien een ingenieur?’ Het waren dit soort vragen die de ogen openden van psycholoog Heleen Terwijn. Zij deed onderzoek in Amsterdam Zuidoost naar motivatie van leerlingen in het basisonderwijs en ontdekte dat er met deze vragen niets gebeurde. Leerlingen zaten op school om te ‘leren voor later’ terwijl niemand hen liet zien wat ‘later’ nou eigenlijk is. Zo ontstond haar idee om kinderen in de ontvankelijke leeftijd van 10 tot 14 jaar samen met bevlogen gastdocenten te laten kennismaken met interessante vakgebieden. Met financiële steun van IMC Financial Markets & Asset Management kon Stichting IMC Weekendschool in 1998 van start.

Onze organisatie

Stichting IMC Weekendschool stelt zich ten doel dat alle jongeren (specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is) van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak. In samenwerking met ons netwerk van partners en vrijwilligers bereiken wij met onze lesprogramma’s wekelijks ruim 3000 leerlingen, op 58 locaties door het hele land. En nog altijd volgens het even eenvoudige alsprikkelende concept: we vragen gastdocenten om de leerlingen met levensechte opdrachten te laten ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan. Gastdocenten vertellen niet alleen over hun beroep en vakgebied, maar ook over hun eigen ervaringen en de keuzes die zij zelf hebben gemaakt in hun leven. In die samenwerking slaat ook de vonk van een gemotiveerde levenshouding over naar de leerlingen.
Ze kunnen volop experimenteren in de echte wereld en worden gestimuleerd deze met een nieuwsgierige en betrokken houding tegemoet te treden. Ze verruimen hun blikveld, vergroten hun zelfvertrouwen en versterken hun binding met de maatschappij. Zo bereiden de jongeren zich spelenderwijs voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: het maken van gemotiveerde keuzes voor de toekomst.

Vier onderwijsprogramma’s

IMC Weekendschool

Leerlingen van IMC Weekendschool kunnen drie jaar lang iedere zondag aan de slag op een van de tienvestigingen. Het driejarig curriculum bestaat uit ongeveer vijftien vakken (o.a. geneeskunde, recht, ondernemen, sterrenkunde, politiek en beeldende kunsten). Elke vestiging heeft zijn eigen sponsors, gastdocenten uit diverse beroepsgroepen en vele andere vrijwilligers, die samen mogelijk maken dat honderden leerlingen wekelijks weekendschool onderwijs genieten.

IMC Basis

De systeemverandering in het onderwijs die de stichting zich ten doel stelt, krijgt vorm via IMC Basis.
Op een groeiend aantal basisscholen krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. De aanpak correspondeert met de onderwijsfilosofie van de weekendschool en biedt een breed maatschappijgericht curriculum. Het programma wordt aanbevolen en ondersteund door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de onderwijsinspectie.

IMC on Tour

Met dit programma biedt de stichting een lesvariant, speciaal ontwikkeld voor nieuwkomerskinderen, dat wil zeggen, kinderen die zijn ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en (in de meeste gevallen) net een verblijfstatus hebben gekregen.

IMC Alumni

Als leerlingen hun diploma hebben ontvangen, staan zij eigenlijk pas aan het begin van alle grote keuzeprocessen in hun school- en arbeidscarrière. Via IMC Alumni bieden we, samen met ons uitgebreide netwerk, onze oud-leerlingen tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen, door middel van praktijkgerichte ondersteuning zoals studiebegeleiding, workshops, masterclasses, of hulp bij het vinden van stages of werk.

Onderwijsvernieuwing

Stichting IMC Weekendschool stelt zich ten doel dat alle jongeren (specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is) van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving. Onderwijsvernieuwing drijft ons. We zien namelijk al langer dat de wereld verandert, evolueert. En we zien ook dat jongeren anders zijn dan vroeger en dat ze andere behoeftes en wensen hebben. Bovendien zijn er vandaag de dag hele andere banen en werkvelden dan twintig jaar geleden. En: over twintig jaar zal het ongetwijfeld weer heel anders zijn. Vanuit Stichting IMC Weekendschool richten we ons op die cruciale doelgroep van straks. Juist die doelgroep willen we op een positieve manier de wereld laten zien. Waardoor ze nog beter en meer gefundeerd hun eigen keuzes kunnen maken. Wij vormen de brug tussen de jongeren en de maatschappij.

Feiten & cijfers Stichting IMC Weekendschool

Schooljaar 2019-2020

Impactmap

Erkenning en prijzen

Een overzicht van de onderscheidingen die Stichting IMC Weekendschool en oprichter Heleen Terwijn in ontvangst mochten nemen:

  • 2014: Ververs Award voor Onderwijs Innovatie in de Praktijk
  • 2013: Hélène de Montigny-prijs
  • 2011: Ziggo prijs voor de Open Samenleving
  • 2010: Finalist WISE Awards, World Innovation Summit for Education
  • 2009: Winner at The Marketplace of Ideas, United Nations, Alliance of Civilizations
  • 2006: Distinction, German Marshall Fund of the United States for Combating Social Exclusion
  • 2003: Edgar Donckersprijs voor Nederlandse Cultuur Integratie

Weekendschool documentaire - Holland Doc / 2Doc - 2008 (52 min)

Blijf verbonden

Onze hoofdsponsoren