Hier maken we toekomst

IMC Weekendschool verzorgt aanvullend, motivatie-gericht onderwijs voor jongeren van 10-14 jaar oud, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is.

Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Daarom laat IMC Weekendschool nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. We richten onze lessen zo in, dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en de horizon verbreden. We stimuleren het lef van onze leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven we hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. IMC Weekendschool doet dat aan de hand van vier programma’s.

Onze organisatie

IMC Weekendschool uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak. Wekelijks bereiken wij met onze programma’s ruim 2.400 leerlingen, op 40 locaties in 25 gemeenten door het land. Ruim 100 partners steunen ons financieel en materieel en ruim 3.500 gedreven vrijwilligers en gastdocenten zetten zich jaarlijks in. De afgelopen 20 jaar zette ruim 47.000 gastdocenten en vrijwilligers zich in. IMC Weekendschool heeft een ANBI-status, een afdeling Conceptbegeleiding en een actief Alumni-netwerk van oud-leerlingen.

Onze programma’s

• IMC Weekendschool (10 locaties): IMC Weekendschool onderwijs op zondag.
  • IMC Basis (20 locaties): IMC Weekendschool onderwijs op basisscholen (3 uur p/w binnen het bestaande curriculum)
  • IMC on Tour (7 locaties). IMC Weekendschool onderwijs voor nieuwkomers.
  • IMC Alumni. Hét Alumni-netwerk van oud leerlingen van IMC Weekendschool.

Zo is het begonnen

“Ik wil graag ingenieur worden, kent u misschien een ingenieur?” Het waren dit soort vragen die de ogen openden van psycholoog Heleen Terwijn. Zij deed onderzoek in Amsterdam Zuidoost naar motivatie van leerlingen in het basisonderwijs en ontdekte dat er met deze vragen niets gebeurde. Leerlingen zaten op school om te ‘leren voor later’ terwijl niemand hen liet zien wat ‘later’ nou eigenlijk is. Zo ontstond haar idee om kinderen in contact te brengen met inspirerende professionals en interessante vakgebieden. Met financiële steun van IMC Financial Markets & Asset Management kon IMC Weekendschool in 1998 van start.

Onderwijsvernieuwing

IMC Weekendschool stelt zich ten doel dat alle jongeren (specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is) van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving.
Onderwijsvernieuwing drijft ons. We zien namelijk al langer dat de wereld verandert, evolueert. En we zien ook dat jongeren anders zijn dan vroeger en dat ze andere behoeftes en wensen hebben. Bovendien zijn er vandaag de dag hele andere banen en werkvelden dan twintig jaar geleden. En: over twintig jaar zal het ongetwijfeld weer heel anders zijn. Vanuit IMC Weekendschool richten we ons op die cruciale doelgroep van straks. Juist die doelgroep willen we op een positieve manier de wereld laten zien. Waardoor ze nog beter en meer gefundeerd hun eigen keuzes kunnen maken. Wij vormen de brug tussen de jongeren en de maatschappij.

Facts & Figures

Resultaten van 20 jaar IMC Weekendschool onderwijs.

Wilt u meer weten?

Hier kunt u ons recente jaarverslag en brochure downloaden en bekijken .

Gastdocent Henk Visser maakte dit infofilmpje voor Horizon 2016