fbpx
020 – 280 17 00 EN

Robothond Spot bezoekt IMC Weekendschool Rotterdam

17-12-2021

Afgelopen zondag was een bijzondere les voor de leerlingen van ons programma IMC Weekendschool in Rotterdam (leslocatie Onderwijscentrum van Erasmus MC) . Zij ontvingen namelijk hoog bezoek… Niemand minder dan robothond Spot en Dr. Ir. Chris Verhoeven en zijn collega Maneesh Kumar Verma van de TU Delft / YES!Delft bezochten de les. Spot is eigendom van YES!Delft en kocht de kostbare ‘hond’ van de Amerikaanse bouwer Boston Dynamics voor technisch onderzoek en -ondernemerschap t.b.v. een betere wereld. En nu op deze zondag is hij ‘zomaar’ bij de leerlingen in de les.

Voorafgaand aan de les is het op de gang al een drukte van jewelste als om de hoek Spot tevoorschijn komt. Leerlingen springen heftig achteruit om in eenzelfde beweging toenadering tot Spot te zoeken. Dat zal te maken hebben met zijn ‘zachte’ uiterlijk, hij oogt vriendelijk en kijkt de leerlingen nieuwsgierig aan. Ook de leerlingen kijken nieuwsgierig naar Spot. Spot beweegt sierlijk, en dat zal helpen bij deze kennismaking. Dan bukt hij enigszins onderdanig en kijkt met grote ‘ogen’ de leerlingen aan. ‘Wilt hij nu geaaid worden vraagt een van de leerlingen?’. En dat wil Spot wel, zijn hoofdje kroelt.

Zijn ‘baasje’, Maneesh, co-investigator van Spot en collega in Chris zijn team staat op afstand met de afstandsbediening. Het is verleidelijk de bewegelijke robothond, die wereldwijd bekend werd door YouTube hits waarin de robot danst en traploopt, als een levend dier te zien zegt Maneesh. Maar waarschuwt hij, het is toch echt een machine, en een zware zelfs (Spot valt onder dezelfde grote techniek als een tractor door zijn kracht).

Daarbij doet Spot helemaal niets zolang hij niet bestuurd wordt. De kinderen lijken dat snel te vergeten als Spot rondjes loopt, in een stoet volgen ze Spot enthousiast door de gang. De coördinator en klassendocent kijken wat voorzichtiger maar er valt ook een ‘dit is de toekomst’.

 

In de les vertelt Dr. Ir Chris Verhoeven waarom Spot is aangeschaft  en op welke manier robot dieren een functie in onze maatschappij kunnen hebben. ‘Zouden ze hier in het ziekenhuis kunnen werken’ vraagt een leerling? Ja bijvoorbeeld antwoordt Chris. ‘Of bijvoorbeeld bij de politie’. Chris vertelt dat Spot inderdaad functioneel ingezet kan worden, bijvoorbeeld op plekken waar geen mensen kunnen komen. Daar waar het te gevaarlijk is voor mensen, bijvoorbeeld onder de grond, op vieze, hoge of gladden plekken of op grote infrastructuur plekken zoals bruggen en snelwegen. Plekken waar mensen zich bezeren, en robothonden niet.

Chris start de les door zich voor te stellen aan de leerlingen: ‘ik heet Chris Verhoeven, maar voor jullie ben ik Chris. Ik heb ook een kleindochter, zij noemt mij opa, dus dat mogen jullie ook!’. Tevens geeft hij aan dat hij er niet alleen is om een les over robots te geven, maar ook en misschien wel vooral om in gesprek met de leerlingen te gaan en van de leerlingen te leren.

Daarna volgt een presentatie over wat robots zijn en Chris geeft enkele voorbeelden. Vervolgens wordt Spot aangezet en geven zij een demonstratie. Spot is de rest van de les ‘als hond’ aanwezig geweest. Ook stipt Chris in zijn les het vak techniek aan en bijvoorbeeld het verschil tussen de beroepen ingenieur en wetenschapper zijn. Dit gaat namelijk over het verschil tussen “ontdekken” (wetenschapper) en “uitvinden” (ingenieur).

Chris vervolgt zijn les met een interessant vraagstuk over elektronische dieren. Hij geeft aan waarom hij denkt dat er in de toekomst elektronische dieren zullen zijn en laat een gigantische plaat zien met daarop de evolutie van dieren… het laatste gedeelte is nog leeg. Aan de leerlingen na te hoe deze laatste stap eruit zou kunnen zien. Op vellen gaan zij aan de slag met het ontwerpen van hun eigen elektronische dieren en geven zij antwoord op vragen als: wat is hun werk/leefomgeving, wat is de functie van deze dieren en over hoeveel jaar zal dit dier er daadwerkelijk zijn. Zo maakt 1 van de leerlingen een tekening van een elektronische olifant die vuil drinkwater opzuigt via zijn slurf en vervolgens schoon water weer uitspuugt. Haar oplossing voor vervuild drinkwater in derde wereld landen.

Als verrassing heeft Chris ook nog bouwpakketten meegenomen waarmee de leerlingen een zelf bewegende robot kunnen bouwen. Gefocust gaan de leerlingen aan de slag. Al snel is het stil in de klas, vol concentratie bouwen de leerlingen hun eigen robot.