fbpx
020 – 280 17 00 EN

Saron Tesfahuney Tekle

Saron Tesfahuney Tekle: 'Na donkere nachten komen lichte dagen. Je moet gewoon doorvechten.'

Saron Tesfahuney Tekle: ‘Na donkere nachten komen lichte dagen. Je moet gewoon doorvechten.’

Saron is 19 jaar oud. Vier jaar geleden is ze als vluchteling naar Nederland gekomen en inmiddels heeft ze al een hoop bereikt. Ze doet momenteel het examenjaar van havo. Op haar 16e begon ze op de weekendschool, waar ze een klas voor nieuwe Nederlanders is gestart.

Toen Saron hier net was, was ze een ISK-leerling (een internationale schakelklas). Ze heeft daar heel snel Nederlands geleerd. Maar misschien nog belangrijker voor Saron was de weekendschool. Anderen vonden het vervelend om op zondag ook nog naar school te gaan en les te volgen tussen allemaal jongere kinderen. Maar Saron zette door en bleef naar de weekendschool komen. Daar heeft ze nooit spijt van gehad.

Kennis en interesse
Saron is zelf vluchteling en weet dus als geen ander te vertellen over dit onderwerp. Als je aankomt in een totaal andere omgeving raak je jezelf kwijt volgens haar. Maar het leven wacht niet op jou. Dus je moet jezelf terugvinden, anders voel je je machteloos. Saron wil een voorbeeld zijn voor anderen. Ze is ook spreker bij andere projecten voor jongeren. Dan praat ze over wie ze is, wat ze heeft overwonnen en wat er allemaal mogelijk is. Saron wil mensen het voorbeeld geven door te laten zien dat het haar ook is gelukt om de taal te leren en haar diploma te halen. Het kan anderen ook lukken als ze dat willen.

Ervaring
Saron is haar eigen klas op de weekendschool begonnen, namelijk een klas voor vluchtelingen van 16 jaar en ouder. Dan hoeven ze niet tussen de 12-13 jarige leerlingen te zitten en kunnen met hun leeftijdsgenoten toch van de weekendschool genieten. Ze wil de taalbarrière voor vluchtelingen die al hoogopgeleid zijn kleiner maken. Ze is elke zondag de begeleider van de klas. Haar plan is om dit op alle vestigingen op te starten.

Waarom Saron?
Saron wil iets achterlaten dat onvervangbaar is en gelooft dat we hier niet zijn voor onszelf maar voor anderen. Ze wil psychologie gaan studeren en aan de slag als sociaal werkster. Volgens Saron kom je altijd een probleem tegen, het gaat er juist om hoe je hiermee omgaat. Daarin wil ze mensen coachen. Als je mindset goed is komt het andere ook goed. Als plan A niet werkt zijn er nog 25 andere letters over!

Blijf verbonden

Onze hoofdsponsoren