‘Inspirerende verhalen van….’
Is een serie waarin we medewerkers, oud-leerlingen en gastdocenten van Stichting IMC Weekendschool vragen naar een inspirerende ervaring of herinnering. Een leerling die eruit sprong, een aanvaring, een blik, een vraag.
Bij Stichting IMC Weekendschool ervaren gastdocenten, vrijwilligers, medewerkers en (oud) leerlingen dagelijks de bijzondere momenten die binnen ons onderwijs plaatsvinden. Die proberen we te vangen.
Bekijk via de slider de pakkende quotes uit deze verhalen.
En lees onder de slider de volledige verhalen van onze medewerkers, gastdocenten en (oud) leerlingen.
Veel leesplezier!
Onze verhalen
Een van de leerlingen die mij is bijgebleven is een jongen die tijdens de lessen wat meer op de achtergrond was. Als ‘juf’ vind ik het belangrijk om de juiste snaar te raken, zodat de leerlingen ‘open’ gaan en zichzelf durven te zijn. Dat vind ik het allermooiste; dat je ziet dat er iets klikt en er een intern vuurtje bij een leerling is aangewakkerd. Bij deze betreffende leerling lukte dat nog niet zo goed. Ik kreeg niet echt hoogte van hem in de groep en wist ook niet precies of hij het echt leuk vond op de Weekendschool, of dat hij misschien ‘moest’ van zijn moeder. In gesprekjes reageerde hij altijd wat gematigd. Op een gegeven moment besloot ik te bellen om met hem in te checken. Toen bleek dat hij al weken in vuur en vlam was thuisgekomen en razend enthousiast was over de zondag lessen. Hij was zelfs last-minute gewisseld van spreekbeurtonderwerp omdat hij bij ons over planeten had geleerd. Ik was zó verrast; het overrompelde me een beetje. Ik heb toen geleerd dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je de uitkomst en waarde van ons onderwijs kunt aflezen aan het gezicht van een leerling. Ook al komt het er niet direct uit aan de buitenkant, van binnen gebeurt er van alles. Dat vind ik misschien wel het meest waardevolle inzicht dat ik in mijn werk bij de weekendschool heb meegekregen.
Lisa Stronks – Jaarcoördinator Programma IMC Weekendschool in Amsterdam Noord
Een moment dat mij vooral is bijgebleven sinds ik voor de klas sta bij de IMC Weekendschool in Amsterdam West ontstond tijdens het kijken van een filmpje. Een gastdocent was bezig met de introductie over haar vak journalistiek en haar beroep binnen het vak. Ze liet daarbij zoals gevraagd een aantal beelden zien. Op een filmpje was een groep mensen te zien die bij de brandweer werkten. Twee daarvan waren vrouwen. Een jongen reageerde hierop van achter in de klas met “wow, gewoon een vrouw die brandweerman is, vet man!”. Een begrijpelijke reactie omdat werken bij de brandweer nog heel vaak geassocieerd wordt met mannen, ook bij volwassenen. Én, als ik heel eerlijk ben, zijn reactie had mij in eerste instantie ook niet meteen aan het denken gezet. Uit het niets hoorde ik voorin naast mij een meisje mompelen “Hoezo wow, en hoezo een vrouw? Het is gewoon iemand die zijn werk doet. Wat is daar zo bijzonder aan en wat maakt het uit of het een man of een vrouw is?”. Ik kan er nu nog om lachen omdat ik het echt geniaal vind. Voor mij zijn dit de kleine momenten waarop ik besef hoeveel wij zelf nog kunnen leren van onze leerlingen en in dit geval zij ook vooral van elkaar. Die kleine momenten herinneren mij er ook steeds weer aan wat voor soort leerlingen er bij de Weekendschool rondlopen, waarom de Weekendschool zo belangrijk is en waarom ik blij ben dat ik er onderdeel van uitmaak.
Eduward San Pio Haizel – Jaarcoördinator Programma IMC Weekendschool in Amsterdam West
Vier dagen nadat ik met mijn leerlingen het vak Film had afgerond, kreeg ik een telefoontje van een leerling. Hij had groot nieuws en wilde dit met mij delen. Zijn ouders waren bij de vertoning van de zes filmpjes, die de leerlingen onder begeleiding van gastdocenten hadden gemaakt en waren verbaasd over het talent van hun zoon. ‘Juf, ze wisten niet dat ik zo goed kon editen en hadden de complimenten nooit verwacht’. Nu mocht hij van zijn ouders eindelijk sparen voor een eigen computer waarmee hij zijn passie verder kon voortzetten. ‘Dit was zonder de weekendschool nooit gelukt’, zei hij blij. Dit gesprek deed me realiseren dat niet de grote verhalen maar juist de kleine daden zo betekenisvol kunnen zijn voor onze leerlingen. Gezien worden, dat éne duwtje in de rug geven om door te gaan, dat éne complimentje kan het verschil maken en het leven van leerlingen in beweging brengen.
Loubna Adahchour – Coördinator Vrijwilligersnetwerken Stichting IMC Weekendschool
Het was een magische ontmoeting dertien jaar geleden. Mijn eerste kennismaking met vier meiden in Amsterdam West. Bij lessen Marketing & Sales werd ik als gastdocent gegrepen door de passie en aanpak van de school, de onbevangenheid en de durf van de leerlingen. Durf om het podium te pakken. Dat in vier weken bereiken. Dat is toch waar het om draait. Precies wat ik mijn eigen schooltijd gemist heb. Het zette mij aan het denken en zorgde voor mijn grote ommekeer en stap uit de commerciële wereld. Samen geven we onze jongeren de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. Dit geeft hoop voor de toekomst. Voor Nederland, voor onze jongeren en voor onszelf. Dankzij die eerste ontmoeting in Amsterdam West en de vele inspirerende ontmoetingen bij onze weekendschool familie heb ook ik mijn plek gevonden.
Marion Idema-Weijman, Directeur-Bestuurder Stichting IMC Weekendschool
Op 8 en 15 oktober jongstleden vonden er masterclasses Poëzie plaats op Basisschool Eikenderveld in Heerlen. Het zijn de eerste lessenvoor mij als IMC Basis Coördinator. Aan het begin van de eerste les vraagt een leerling of ze een ‘echt liefdesgedicht’ mag schrijven. Deze vraag vind ik zo prachtig en bevestigt onmiddellijk mijn keuze voor dit vak. Ik zeg tegen het meisje dat dat een hele mooie gedachte is die ze misschien ook aan de gastdocent kan voorleggen. Ik vraag haar of ze misschien verliefd is? Nee, ze wil een liefdesgedicht schrijven voor haar opa en oma. Twee jonge, zeer inspirerende gastdocenten weten tijdens de poëzie lessen snaren te raken bij de leerlingen. Ik ben onder de indruk van ieders inzet omdat ik weet hoe ingewikkeld het is om te schrijven en je gevoel daarbij een rol te laten spelen. Wat me raakt is dat er meteen fantastische interactie tussen de kinderen onderling en de gastdocenten is waarbij fantasie geen grenzen kent: ‘vliegende kamelen, hommels met duizend vleugels een spion met een verdacht grote lach’ alles kan en alles mag. Leerlingen dragen enthousiast hun gedichten voor onder de eiken op het schoolplein, dit is een hele mooie start van het nieuwe schooljaar! Aan het einde van de les komt de leerling weer naar me toe en zegt: “juffrouw, ik wil je even knuffelen”. Ik smelt en weet dat ik gelukkig ben omdat ik een bijdrage kan leveren aan de toekomst van deze kinderen en dat dat…. begint met ‘vertrouwen’.
Fleur Zee – Coördinator programma IMC Basis – Heerlen
Wat mij het meeste is bijgebleven is eigenlijk niet iets wat over de leerlingen gaat, maar juist over de meester van groep 7. Hij was dat jaar nieuw op de basisschool begonnen en zag IMC Basis eigenlijk niet zo zitten. Hij vond dat er teveel tijd voor gereserveerd was, het leek hem saai om zo lang over beroepen te praten en hij zag er eigenlijk de meerwaarde niet echt van in. Maar dat sloeg gaande het jaar volledig om.
Het kwartje viel bij een les Beeldende Kunst. De leerlingen kregen een workshop portretfotografie. De meesten durfden niet op de foto, durfden zich eigenlijk niet te laten zien, letterlijk en figuurlijk. Maar gedurende de les en mede door de enthousiaste gastdocent veranderde de sfeer in de klas, de houding van de kinderen werd “geopend” en de ogen van de meester glommen van verbazing en trots. Aan het einde van de dag zei hij: “wat er vandaag gebeurde, geweldig! Nou snap ik het, het gaat niet alleen maar over beroepen. Die zachte vaardigheden die mijn leerlingen ontwikkelen, die leren ze niet bij rekenen of aardrijkskunde.”
Hij heeft alle foto’s vergroot opgehangen in de klas en is sindsdien fan.
Manon Nagelkerken – Coördinator programma IMC Basis in Rotterdam
De Honours Academy is een intensief, persoonlijk ontwikkeltraject waarin een select groepje van onze alumni in contact gebracht wordt met inspirerende mensen en organisaties. Uitgangspunt is dat ze in dit traject zichzelf en de ander beter leren kennen. Dit vraagt natuurlijk om lef, om uit je comfortzone te durven stappen. Door de ander ‘echt te ontmoeten’ leer je ook jezelf beter kennen. De afgelopen periode heb ik weer van dichtbij mogen zien hoe deelnemers deze verbinding maken en op het programma ‘aan gaan’. Je kan een programma op papier nog zo mooi uitwerken, maar ‘de magic’ kan je niet afdwingen. Na afloop van een van de dagen vroeg ik aan de deelnemers wat de dag zo geslaagd had gemaakt? “Het gevoel dat ‘we hier echt mogen zijn’. De energie die vandaag door de begeleiders en bedrijven in ons is gestopt, we merkten dat ze er zelf ook veel plezier in hebben. Maar ook de wijze lessen van bijvoorbeeld ondernemer Rochdi waren erg inspirerend en nuttig”. “Kijk positief naar waar je vandaan komt, laat je achtergrond je niet tegenhouden, gebruik het juist in je voordeel! Succes is niet altijd geld verdienen, succes is ook een ronder persoon worden”. En “zorg eerst goed voor jezelf, daarna komt de rest”.
Leonie de Lorijn – Coördinator programma IMC Basis – Amsterdam West

Het is donderochtend. We lopen met 69 leerlingen en de leerkrachten van groep 7 en 8 van school naar de Rechtbank in de binnenstad. De leerling populatie van deze reguliere basisschool bestaat uit meer dan 30 nationaliteiten. Ze zijn gespannen, want tijdens de lessen hebben we het vak recht voorbereid. Want; ‘Wat is rechtspraak eigenlijk?’, ‘Hoe organiseren we dat in Nederland?’ en ‘Wat doet een rechter, een advocaat of een officier van justitie eigenlijk’? Bij de ingang worden we gefouilleerd en dan begint de gastles. De strafadvocaat legt uit wie zij is, waarom zij voor dit vak gekozen heeft en legt aan de kinderen uit wie op welke plek zit tijdens een zitting. Een leerling van groep 7, met een Marokkaanse achtergrond steekt zijn vinger op en vraagt: “Mevrouw, kunnen Marokkanen ook advocaat worden?”. De advocate zegt verbaasd “ja natuurlijk!” maar stelt ook de gouden wedervraag “Waarom vraag jij dat?”. “Uh, omdat ik dacht dat die misschien alleen in het verdachtenbankje zaten”. Het wordt in één keer muisstil, de spanning is voelbaar bij alle leerlingen én bij de volwassenen in de zaal. Mijn hart, gaat uit naar hem. Wat gaat er met zijn 10 jaar nú toch al in dat koppie om? Welke referenties heeft dit kind? De advocate herpakt zich door rustig uit te leggen wat er voor nodig is om advocaat te worden, waarna de een na de andere leerling met een nieuwe vraag komt. Het ijs is gebroken.
Bij Stichting IMC Weekendschool leggen wij de basis voor een kind om vragen te dúrven stellen. Dit kind voelde zich in zijn omgeving veilig genoeg om dat te kunnen doen. Zijn oprechte vraag werd gehoord en serieus genomen. Hier groeide een kind in zijn vertrouwen om zijn plek in de maatschappij te vinden. Hij was zich gelukkig niet bewust van de impact van zijn vraag op ons, volwassenen. Er ligt voor ons, die als coördinator, leerkracht, en gastdocent samen werken aan kansengelijkheid in het onderwijs, nog veel werk in het verschiet.
Jesje Schalm – is Projectleider Alumni bij ons programma IMC Basis.
Ik weet niet wat het precies was, maar heel misschien…… was ik wel het rolmodel dat ik zelf zo hard had zocht…….
Virgill Olvira – gastdocent online marketing, oprichter van Mindset Media en ambassadeurs van ons programma IMC Weekendschool in Amsterdam Zuidoost.
Afgelopen zomer heb ik geholpen bij de Summerschool, een programma voor nieuwkomerskinderen. De ochtenden startten we met een les Nederlands d.m.v. verschillende opdrachten en in de middag deden wij dan een sportieve activiteit. Het viel mij op dat deze kinderen zo hun best deden en veel willen. Super inspirerend! Vooral als je dan met wat kinderen spreekt en hun persoonlijk verhaal te horen krijgt, sta je toch even stil bij hoe vrolijk de kinderen zijn ondanks wat ze hebben meegemaakt. Ik betrapte mijzelf erop dat ik nog veel kan leren van deze kinderen zoals dankbaarheid, doorzettingsvermogen en positief denken. Ik ben continu bezig met het nastreven van doelen en blijf maar doorgaan maar sta nooit stil bij de successen die ik al heb bereikt. Mijn tip: wees dankbaar voor alle momenten in het leven, it’s either a blessing or a lesson.
Chaimae Lemrini – Alumna Weekendschool Utrecht
Unieke vragen waar je eigenlijk geen antwoord op hebt. Iedere les zien dat de leerlingen meer weten over het Nederlands rechtssysteem. De spanning voordat ze de verdachte gaan ontmoeten en voordat ze gaan pleiten in de rechtbank. Het enthousiasme als ze horen dat ze een toga mogen aantrekken. Hoe goed ze hun standpunten kunnen onderbouwen. De concentratie waarmee ze hun pleitnotitie schrijven. Als gastdocent bij Stichting IMC Weekendschool ben je er om de leerlingen te inspireren, maar ik weet zeker dat de leerlingen ook een inspiratie zijn voor de gastdocenten. Inmiddels ben ik drie jaar, via NautaDutilh, betrokken bij het programma IMC Weekendschool, en ik kijk er ieder jaar weer naar uit om de leerlingen te begeleiden door het Nederlandse rechtssysteem en hen te vertellen over de verschillende beroepen die er zijn.’
Naomi Asscheman – Gastdocent en advocaat bij NautaDutilh
Tijdens de ambassadeuropleiding wordt een select groepje alumni niet alleen opgeleid tot goede sprekers maar ook tot stevige presentatoren. Ieder jaar weer sta ik verstelt van hoe er in korte tijd een veilige sfeer ontstaat waarin alumni de meest persoonlijke ervaringen met elkaar durven te delen en vriendschappen voor het leven sluiten. Tijdens de beëdiging aan het einde van de opleiding zie ik de ontwikkeling die alumni in korte tijd hebben doorgemaakt; als ambassadeur, als rolmodel en als mens. Aan mij de eer om hen op dat moment persoonlijk toe te spreken en hen hun certificaat te overhandigen. Iets dat mij bij blijft is dat ouders mij na de beëdiging vaak nog even apart nemen en vertellen hoe bijzonder ze het vinden dat ik hun zoon of dochter zo goed ken. Wat ik daar op antwoord? Dat dit komt omdat hun kinderen mij ieder jaar opnieuw leren hoe moedig en krachtig kwetsbaarheid is en hoeveel je van een ander terugkrijgt door zelf simpelweg een open mens te zijn.
Tamara Steen – Programma Coördinator IMC Alumni

‘Voor ik fondsenwerver werd was ik coördinator in A’dam Zuidoost. Daar heb ik veel bijzondere leerlingen leren kennen, maar aan één denk ik nog regelmatig terug; Malik. Kon geen seconde stilzitten, grappenmaker en altijd geluiden maken tijdens de les. Toch was ik dol op hem, alles straalde léven en achter al dat gestuiter zat een goed hart en een vurig enthousiasme. Zijn moeder was duidelijk aangenaam verrast dat ik tijdens het ontwikkelgesprek overwegend positief over hem was. In één les heb ik hem echt van een andere kant gezien. Ik had een streetart kunstenaar uitgenodigd. Daar ontlook een heel andere Malik. Opperste concentratie, visie over hoe het totaalbeeld eruit moest zien, leiderschap en andere leerlingen helpen met het ontwerp van hun ‘tack’. Aan het einde van de les keek hij me lachend aan “Juf, ik wist helemaal niet dat ik zo creatief was!”. Na die les voelde ik me voldaan, er was echt iets getriggerd bij hem. Misschien is die dag een kunstenaar geboren.’
Samen met leerlingen de wereld ontdekken dat was altijd mijn droom. Door dit te doen met gemotiveerde leerlingen die elke zondag vol enthousiasme en plezier staan te popelen om te beginnen is deze droom realiteit geworden. Zondag is een feestdag. Ik sta met zoveel plezier op en sta zelf ook te popelen om les te geven. Bij IMC Weekendschool ben ik niet alleen de docent geworden die ik vandaag ben maar ben ik ook diep geraakt door de prachtige verhalen en opmerkingen van mijn leerlingen. Zoals: bestaat Moendoes echt?
Eva Faber – Jaarcoordinator programma IMC Weekendschool
Vijftig kinderen op een trap, twee jongens van in de twintig onderaan diezelfde trap vertellend over hun werk. De een halverwege de weg naar roem, de ander nog een stukje daarachter. Maar allebei vol passie en drive. Wanneer een kind vraagt of ze iets willen laten horen staat een van de jongens op en wordt het stil. “Daar zat ie dan, de kleine man”, klinkt het. Een prachtige spoken word galmt door de hal. Over klein zijn van buiten, maar groots van binnen. Over blijven dromen. Geïnspireerd gaan de kinderen zelf aan de slag met het schrijven van een rap. Met als resultaat prachtige optredens onderaan diezelfde trap. De mannen hebben indruk gemaakt. Op de kinderen, maar ook op mij. “Groots zijn zit vanbinnen. Durf te dromen kleine man, durf te dromen!”
Wendy Bil – Jaarcoordinator programma IMC Basis
Steeds opnieuw geraakt worden door het onverwachtse. Dat ene stapje extra van de gastdocent, het enthousiasme van de leerkracht en bovenal de leerlingen die door een inspirerende les helemaal ‘aan’ gaan. Dat is waar je het voor doet. Die leerling die zich nergens meer voor wist te motiveren zo op het blote oog. Les na les de kantjes eraf liep. Ik bleef in hem geloven. Tijdens de Corona periode mochten de leerlingen een brief schrijven aan hun favoriete gastdocent. De mooiste brief kwam van hem. ‘Sinds uw les teken ik heel veel thuis. Ik zou graag nog een keer les van u willen hebben’. Mijn hart maakt een sprongetje. ‘Blijf geloven en blijf je verwonderen, Judith’, zeg ik dan tegen mezelf. Ook als je het soms niet ziet. De leerlingen zijn het allemaal waard.
Judith Hanzenberg – Jaarcoordinator programma IMC Basis – Drachten
‘Hij opent de les met een kalme maar duidelijke stem. Het lawaai van de kinderen heeft geen vat op hem. Zonder de jongen zelf aan te spreken zegt hij: ‘we hebben hier de afspraak dat we hoodies en petten afdoen. Waarom?’ ‘Zodat u ons gezicht kunt zien, meester!’ Jaarcoördinator Daan glimlacht. De jongen in kwestie reageert niet en verkeert diep voorovergebogen, verscholen onder zijn hoodie, in zijn eigen wereld. Wat nu? Jaarcoördinator Daan laat dit moment gaan en tegelijkertijd houdt hij de jongen in zijn vizier. De klas gaat in groepjes uiteen. Hij komt de klas van het groepje van de jongen binnen. Met een subtiel gebaar neemt hij hem apart. ‘Je weet wat ik je ga vragen. Kom op.’ Zijn stem fluistert bijna, moedigt aan. Hij wacht niet op wat er gebeurt, hij loopt in vertrouwen weg. De hoodie gaat af. De jongen toont zich. Ik voel: hier telt ieder kind. De rest is geschiedenis.
Thijs Kolster, coördinator Communicatie & PR, Stichting IMC Weekendschool
De leerling die altijd twee vragen had in plaats van één. De leerling die de klas uit rende als het moeilijk werd, maar die me vol trots vertelde ‘Het is gelukt, ik heb geen ruzie gemaakt’. De leerling die zo vol leven zat, dat hij wel op tafel moest dansen als hij ergens enthousiast over was. De leerling die een baan aangeboden kreeg bij defensie, omdat ze zo’n natuurlijke leider was. De leerling die op zijn diploma-uitreiking durfde te zeggen, dat het ‘tussen ons niet altijd even soepel liep.’ De leerling die zich verbaasde dat rechters gewoon op de fiets komen. Elke leerling die vroeg of ik getrouwd was. Elke leerling die profvoetballer wilde worden. Elke leerling met zijn eigen dromen en onzekerheden. Het waren de leerlingen die mij inspireerden. Al tien jaar lang, al meer dan 200 verhalen.
Janneke Wijkmans – Jaarcoördinator IMC Weekendschool – Utrecht
‘Dit jaar starten we bij IMC Basis breed met reflectielessen. We willen met leerlingen meer stilstaan bij hun eigen kwaliteiten en de kwaliteiten die zij tijdens IMC Basis opdoen. Welke kwaliteiten heeft de gastdocent? En welke kwaliteiten heb jij zelf en welke bezitten je klasgenoten? Die laatste vraag bleek een mooi startschot voor de eerste reflectieles. Tijdens het spelen van een kwaliteitenspel kregen de leerlingen de opdracht om voor elkaar kwaliteitskaartjes uit te zoeken. Veel gegiechel in de klas (jongens die meisjes een kaartje geven en andersom). De mooiste kwaliteit (en tegelijk een compliment) die werd gegeven: ”Je bent een doorzetter. Waarom? Je maakt veel nare dingen thuis mee, maar je blijft altijd positief.” Ik kreeg er kippenvel van. Een prachtige kwaliteit, maar tegelijkertijd eentje met een verhaal: het verhaal over de thuissituatie van onze leerlingen. Eentje die recht naar het hart gaat!’
Sandrine van der Perk – Coördinator IMC Basis, Stichting IMC Weekendschool
Ik heb veel mooie ervaringen mogen op doen, maar er is één moment dat mij is bijgebleven waar de betekenis van al die weekendstool-ervaringen pas echt tot me doordrong. Voor het 20-jarig jubileum kwamen documentairemakers Melle en Jaap bij ons thuis om een film te maken. Tijdens deze opnamedag ontstond een gesprek aan de keukentafel, tussen mijn ouders, zus, Melle, Jaap en ik zelf. Het gesprek ging over wat de weekendschool voor ons betekende. Daar was het dat het pas echt tot mij doordrong: dat zonder de weekendschool ik mij nooit zo snel zou hebben ontwikkeld tot de vrouw die ik vandaag de dag ben. De inzichten die gastdocenten, medewerkers, ouders en ook (oud)-leerlingen je meegeven, hebben ontzettend veel impact gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling, en op die van andere leerlingen. Dit besef viel als een kwartje, terwijl we pratend aan tafel zaten. Het resulteerde in mijn deelname aan de ambassadeursopleiding, met als doel iets terug te kunnen doen door dit verhaal aan nog meer mensen te kunnen vertellen!
Candice Lepelblad, Alumna programma IMC Weekendschool
Ik doe niet fake, ik ben een echte! Als mij één ding is bijgebleven, dan is het dat er op de weekendschool ruimte is om jezelf te zijn, voor echtheid. In de praktijk betekende dit zo nu en dan een discussie, een vechtpartijtje of dat er een ruitje kapot ging. Maar ook dat er héél hard gelachen werd en lastige thema’s besproken werden. Het is moeilijk uit te leggen hoe bijzonder het is om dichtbij te mogen komen, de verbinding te voelen en te zien dat leerlingen zichzelf willen tonen, met alles wat daarbij hoort. In hun laatste jaar maken leerlingen voor het vak ReclameMakenVoorJezelf een levensgrote poster met daarop een eigen portret en persoonlijk tekst. De zinnen zijn ontwapenend: ‘Leergierig zijn is soms falen. Mensen rennen in cirkels maar ik klim er bovenop. Ik heb geen wifi, maar breng mensen in verbinding. De drukte in mijn hoofd is de wekker die mij wakker maakt’. De leerlingen nemen hun poster in ontvangst; eerst nog onzeker, maar al snel bekijken ze zichzelf met grote ogen en vol trots. Je leest het op hun gezichten: dit ben ik.
Jotte Hof – Conceptbegeleider Stichting IMC Weekendschool
IMC Basis zie ik als collectieve reis van zelfontdekking. Zowel de leerlingen, de leerkrachten als jijzelf zijn onderdeel van een verbazingwekkend (intern en extern) ontwikkelingsproces.
Een recente herinnering die mij zal bijblijven is de tour die ik heb gemaakt, samen met Benjamin BK, een artiest en inspirator uit Amsterdam, langs 5 IMC Basislocaties en 1 IMC On Tour locatie in Limburg. De leerlingen uit groep 7 van BS De Schakel in Kerkrade waren dusdanig geïnspireerd dat ze me de volgende les vroegen of ik even tijd voor ze had. De leerlingen hadden een rap gemaakt voor Benjamin om hem te bedanken. Ik ging er rustig voor zitten en blijkbaar hadden niet alleen de twee rappers in spe een aandeel in hun performance, maar de hele klas. Een gevoel van verwondering, verbazing en trots overvielen me. Hier doe je het voor! Jill Koenen – Coordinator IMC Basis Kerkrade
“Wat mij tot de dag van vandaag inspireert zijn de (oud-)leerlingen van de weekendschool zelf: en dan vooral hoe betrokken en leergierig iedereen is. Mijn eerste masterclass als oud-leerling was van de Connectie Zorg waarbij we een kleine EHBO-cursus deden. Dit was voor mij erg intensief omdat het veel van je vraagt, niet alleen qua concentratie maar qua uithoudingsvermogen en conditie. Ik weet nog hoe betrokken iedereen was en dat andere alumni mij hielpen en mij dit wilde leren. Zo wil ik ook ooit weer dat stokje van kennis overdragen op een ander. Zo leer je van elkaar en wordt iedereen een stuk wijzer.”
Saadiya Abdala – Alumna Programma IMC Weekendschool
De bijzondere momenten van het werk zijn voor mij die waarop het lukt om nieuwe verbindingen tot stand te brengen. Dat gebeurde laatst bijvoorbeeld, tijdens een gastles van een huisarts. We vormden een mooi geheel: gastdocent, leerlingen, leerkrachten en ik waren van de eerste tot de laatste minuut betrokken. Aan het einde van de les stelden de leerlingen enkele verdiepende vragen waaruit voor mij bleek dat ze die middag veel geleerd hadden. De huisarts werd bedankt met een prachtig lied, gezongen door één van de leerlingen, als blijk van waardering. Na de les liep ook ik hardop zingend naar de trein. Toen ik ’s avonds een appje van de gastdocent kreeg waarin ze schreef dat ze genoten had van het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de leerlingen en dat ik haar zeker nog eens moest vragen, wist ik dat ook zij die verbondenheid had ervaren.
Yvonne Knobel, conceptbegeleider IMC Basis en coördinator IMC on Tour.
‘Toen ik op de weekendschool zat kreeg ik onder andere het vak wiskunde. Van tevoren was ik niet heel enthousiast, omdat ik helemaal geen interesse in wiskunde had. Dat veranderde echter snel doordat ik een hele andere kant van het vak leerde kennen. Zo mochten we tijdens het vak bijvoorbeeld een kartonnen bol maken met wiskundige figuurtjes en elastiekjes. Na dit vak was voor mij bevestigd dat de weekendschool elk vak leuk kon maken. Het instructieboekje, met de overgebleven figuurtjes en elastiekjes erin, heb ik nu nog steeds. De bol heb ik 5 jaar lang met trots in mijn kamer tentoongesteld, daarna moest ik hem helaas weggooien. Toch blijf ik trots! Deze herinnering inspireert mij nu nog steeds om open te staan voor het onbekende en voor alles dat je in eerste instantie misschien niet aanspreekt.’
Valeski Boor, alumna IMC Weekendschool – Tilburg
Laatst kwam ik een van mijn leerlingen tegen bij het winkelcentrum. Samen met zijn vader, moeder, broers en zus! ‘Juf Willemien’ klonk het. Glunderend door het enthousiasme liep ik op ze af. Meteen begon zijn moeder over het vak Haven en Scheepvaart, dat een groot lesonderdeel is bij onze vestiging in Vlissingen (met de aanwezigheid van de havens en scheepswerven). Ze zei dat Abdullah het zo’n mooi vak vond en er razend enthousiast over is. En zei ze; ‘na de les van het loodswezen wist hij het zeker, hij wil naar de Zeevaartschool’. Abdullah knikte enthousiast. Hier word ik blij van; het besef dat je met een les iets hebt laten zien, ze iets hebt laten ontdekken over zichzelf dat ze misschien nog niet kenden. Maar nog meer; dat ze iets vinden waarvan ze denken ‘dat past bij mij’. Ja dan ben ik een gelukkig mens!
Willemien Treurniet – Coördinator – IMC Basis Vlissingen
In groep zeven ging ik voor het eerst naar de weekendschool in Den Haag. Op de eerste zondag gingen er voor mij veel deuren open doordat ik nieuwe mensen leerde kennen. Zelf zat ik in die tijd niet zo goed in mijn vel en het luisteren naar de verhalen van anderen hielp erg. Hoe mensen vanuit hun vakgebied problemen oplosten of hoe mijn klasgenoten met dingen bezig waren. Hoe langer ik bezig ben met verhalen van anderen, hoe meer ik er geïnspireerd door raak. Elke dag leer ik weer nieuwe mensen kennen en laat ik me inspireren door nieuwe verhalen, maar ook door verhalen van mensen die ik al ken.
Rohit Hoeseni – alumnus IMC Weekendschool – Den Haag
Een moment dat direct bij me te binnen schiet, is de eerste reflectieles die ik in groep 7 gaf gaf. Een van de onderdelen was dat de leerlingen willekeurig de naam van een klasgenootje kregen. Op een klein papiertje moesten ze dan kwaliteiten schrijven die bij die klasgenoot passen. Daarna kreeg elke leerling zijn of haar briefje met kwaliteiten terug. Voor leerlingen is het fantastisch om te lezen welke kwaliteiten een ander in jou ziet. Na afloop van de les kwam een van de leerlingen nog even terug naar de klas. Of hij dat briefje met kwaliteiten misschien mee naar huis mocht nemen om aan zijn moeder te laten zien. Natuurlijk mocht dat! Zo’n simpele opdracht, maar de resultaten betekenden overduidelijk iets voor die jongen. Daar komt bij dat die niet altijd een van de makkelijkste jongens van de de klas is. Extra bijzonder om hem geraakt te zien worden door de opdracht.
Jeanine Doddema – Coördinator – IMC Basis Winschoten
Een aantal jaar terug ben ik gevraagd als gastdocent bij IMC On Tour, dit is het programma van IMC Weekendschool voor nieuwkomerskinderen in Nederland. Het was vooraf voor mij een verrassing maar koningin Máxima bezocht die dag de les! De leerlingen konden de koningin vragen stellen en de koningin vertelde hoe ook zij Nederlands heeft moeten leren toen ze naar Nederland kwam. Ook vertelde de koningin wat zij het moeilijkst vond aan het leren van de Nederlandse taal, iets wat erg herkenbaar was voor de leerlingen van IMC On Tour. Praten met de koningin over het leren van de Nederlandse taal was juist voor deze leerlingen zo waardevol, omdat zij zo konden zien dat voor hen ook alles mogelijk is. Dit moment heeft zo ook mij geïnspireerd, want ik weet dat alles mogelijk is in mijn leven.
Ilias Maatich – alumnus IMC Weekendschool
Tijdens de eerste les van het nieuwe schooljaar kwam een gastdocent vertellen over zijn beroep, directeur van een groot bedrijf is hij. Hij vertelde over zijn eigen basisschool periode. Waar hij als druk, lastig en dom werd bestempeld en hij letterlijk aan de kant werd gezet in de klas. Op latere leeftijd werd de diagnose ADHD en dyslexie bij hem gesteld. Ook werd duidelijk dat hij bijzonder intelligent is. Een kantelpunt in zijn leven, zo vertelde de gastdocent. “Laat je nooit vertellen dat je niets kunt” zo benadrukte en inspireerde hij de leerlingen. Nu geeft hij leiding aan 1.200 mensen en zet hij zijn ADHD juist in op momenten dat er veel gebeurt: hij houdt dan vele ballen tegelijk hoog. Een kwaliteit van deze ADHD-er. Voor onze kinderen, met of zonder eenzelfde diagnose was dit een zeer treffend en inspirerend verhaal. Voor mij als docent een geluksmoment!
Rob van Belkum – Coördinator IMC Basis Zaltbommel
Mijn leukste herinnering was de eerste workshop die ik met IMC Alumni heb gedaan. Het was een workshop georganiseerd door Google op hun kantoor op de Zuidas in Amsterdam. In de workshop hebben wij op een leuke en relaxte manier uitleg gekregen over Machine Learning. Na een pizza-pauze gingen we in groepjes werken aan onze eigen chatbots die werken op Machine Learning. Dit was een erg leerzame en gezellige ervaring, vooral omdat we na een brainstorm met ons team ook echt ons idee hebben gerealiseerd. Door de workshop besefte ik dat moeilijke onderwerpen gewoon te leren zijn als je er plezier in hebt en dit markeerde het begin van mijn betrokkenheid bij IMC Alumni.
Amin Mimoun, alumnus IMC Weekendschool vestiging Amsterdam Zuidoost
Wat mij vroeger inspireerde toen ik zelf op de weekendschool zat, was dat iedereen zichzelf mocht zijn en dat domme vragen niet bestaan. IMC weekendschool is een save-place waarin je alles mag vragen wat er in je opkomt. Ik en vele anderen konden hierdoor onze interesses en horizon verbreden; aan onze creativiteit en nieuwsgierigheid zaten geen limieten. Jaren later zie ik die save-place weer terug als vrijwilliger in de klas bij IMC On Tour. De kinderen kunnen zichzelf uiten door vragen te stellen en geen vraag is te gek: ze mogen helemaal zichzelf zijn. Voor mij was dit het hoogtepunt; om de energie die ik zelf als kind had, nu terug te krijgen van de leerlingen die ik begeleid. Om van dichtbij te zien hoe kinderen zoals ikzelf groeien en zich ontwikkelen. Het is bijzonder hoe een korte periode zoveel impact kan maken. Ik weet dat ik deel uitmaak van iets groots en ik ben daar trots op.
Chaimae Rahhou – Alumna IMC Weekendschool Tilburg