Doneer

Op Avontuur in ziekenhuis OLVG West

Afgelopen week mochten de eerstejaars leerlingen van IMC Weekendschool in Amsterdam West opnieuw op avontuur. Ze begaven zich voor de tweede keer door de steriele maar spannende gangen van het OLVG Amsterdam locatie West voor een wel heel boeiende les.

Afgelopen week mochten de eerstejaars leerlingen van IMC Weekendschool in Amsterdam West opnieuw op avontuur. Ze begaven zich voor de tweede keer door de steriele maar spannende gangen van het OLVG Amsterdam locatie West voor een wel heel boeiende les.

Want wanneer krijg je nou de kans om al je vragen te stellen aan een team van artsen en medische professionals? Hoevaak mag je volop nieuwsgierig te zijn in een omgeving waar je echt niet zomaar komt? De spanning onder de leerlingen was voelbaar – het blijft vreemd om zomaar in een ziekenhuis te zijn – maar hun enorme nieuwsgierigheid overheerste. 

Als eerste werden de leerlingen meegenomen in de wereld van geneeskunde voor baby’s: gastdocenten Nienke en Youssra vertelden alles over bevallingen en reanimatie bij pasgeborenen. Gastdocent Müjde nam de leerlingen vervolgens mee in het vak anesthesie en pijnbestrijding: ‘dat is wel heel belangrijk in een ziekenhuis’. Hierna werden de leerlingen meegenomen naar het misschien wel meest spannende onderdeel: de operatiekamer. Een heel team van bevlogen medewerkers en studenten, gecoördineerd door gastdocent Evelien, beantwoordde alle vragen – en dat waren er heel wat. Ten slotte was het aan gastdocent Hiske die aan de hand van verschillende aangrijpende en ontroerende anekdotes vertelde over het belang van medisch maatschappelijk werk. 

Wat het meeste indruk heeft gemaakt? De echte verhalen over echte mensen.

Wat het meeste indruk heeft gemaakt? De interessante medische onderwerpen. De echte verhalen over echte mensen. En hoeveel verschillende beroepen er in een ziekenhuis zijn.

Een week eerder kregen deze leerlingen in dezelfde professionele werkomgeving gastles van professionals Gerard, Henry, Leonie en Julian over medische technologie, neurologie, specialistische zorg voor infectieziekten en ambulancezorg. Een wel heel uitgebreide deepdive in de vele verschillende facetten van de geneeskunde en ziekenhuiszorg. Een boeiend en vooral heel leuk avontuur dankzij de enorme enthousiaste gastdocenten.

Een bijzondere dank gaat uit naar Jane Nelom van OLVG West die de coördinatie van onze inhoudelijke samenwerking dit schooljaar op zich heeft genomen. Ook bedanken we de Elsevier Foundation voor de financiële bijdrage waarmee ze dit populaire vak mogelijk maken.