Doneer
Home Wat we doen Nieuwkomersscholen

Nieuwkomersscholen

De overheid organiseert onderwijs voor nieuwkomers met een verblijfsvergunning. In deze klassen bieden we wekelijks ToekomstExpeditie. De aanpak is precies hetzelfde: gastdocenten brengen nieuwe werelden en toekomstperspectieven tot leven. Tevens is het een warm welkom en eerste kennismaking met de Nederlandse samenleving.

Het 1-2 jarig curriculum

Jongeren die nieuw zijn in Nederland staan allemaal voor grote uitdagingen: ze moeten onze taal en cultuur leren kennen én sociaal hun weg zien te vinden. Nieuwkomers hebben extreem veel baat bij ToekomstExpeditie als betekenisvolle aanvulling op hun reguliere programma.

 • Jongeren melden zichzelf aan
 • 1-2 jarig curriculum
 • Meestal na schooltijd
 • Inclusief een zomerschool en vakantie-activiteiten
 • Tien vakken
 • 9-18 jaar in taal- en schakelklassen
 • In nauwe afstemming met LOWAN (de organisatie die het eerste opvangonderwijs aan nieuwkomers in Nederland verzorgt)
Nieuwkomersleerlingen krijgen een gastles
‘Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat iedereen eigen kwaliteiten heeft.’
Nieuwkomersleerlingen krijgen een gastles
Ilayda leerling

Vakken

Vakken

De vakken worden aangepast op taalvaardigheid. Naast het reguliere curriculum is er ook aanbod van minder talige vakken, zoals Muziek en Beeldende Kunst. Ons curriculum opent een breed scala aan werelden via vakken zoals: Geneeskunde, Recht, Ondernemen, Filosofie, Beeldende Kunst, Journalistiek en Politiek.

Gastlessen

Gastlessen

Onze gastdocenten nemen de leerlingen tijdens ToekomstExpeditie mee in levensechte situaties. Zo leren de leerlingen diagnosticeren met een huisarts, programmeren met een ICT’er, vuurtjes blussen met de brandweer, debatteren met een wethouder, vonnissen met een rechter en reportages maken met een journalist, etc.

Het belang van een zomerschool

Het belang van een zomerschool

Voor nieuwkomers in Nederland, met meestal weinig financiële middelen, is in de vakantieperiodes niets te beleven. Dat is slecht voor hun ontwikkeling. Daarom loopt het programma door in de zomer: de zomerschool. Een week lang krijgen de kinderen een uitgebreid programma aangeboden, met veel (buiten)activiteiten en creatieve (taal)programma’s.

Magische momenten

Verhalen van leerlingen, alumni, (gast)docenten, partners en vrijwilligers.

Veel gestelde vragen

 • Waarom vanaf 9 jaar?

  Ons onderwijs is in principe vanaf 10 jaar, voor deze groep leerlingen is dat vanaf 9 jaar. Op deze leeftijd piekt de natuurlijke nieuwsgierigheid bij kinderen. Cognitief kunnen ze dan al heel veel aan. Het is dé ideale leeftijd om ze kennis te laten maken met bevlogen professionals aan wie ze alles kunnen vragen. De onbevangenheid van tienjarigen heeft ook een geweldig effect op gastdocenten. Als je leerlingen in de deze leeftijdsfase rijk voedt, hebben ze daar hun leven lang profijt van.

  Hoe wordt bepaald waar deze lessen worden gegeven?

  In afstemming met LOWAN (de organisatie die het eerste opvangonderwijs aan nieuwkomers in Nederland verzorgt) wordt bepaald in welke gemeenten grote taalklassen op basisscholen of nieuwkomersscholen zijn en wij ons programma het beste aan kunnen bieden. Dat is de reden dat de locaties van dit programma wel eens wisselen.

  Wat zijn taal- en schakelklassen?

  De leerlingen in taal- en schakelklassen zitten daar om de basis te leren van het Nederlands. De leerlingen blijven in principe ook maar één jaar, na dit jaar stromen de leerlingen uit naar het reguliere onderwijs.

  Leren jongeren wat ze later willen worden?

  ToekomstExpeditie is de beste manier om jongeren te laten ontdekken wat ze later willen worden. Om dat te kunnen is het eerst nodig dat ze rondkijken, experimenteren en de wereld leren kennen. Op basis van al die ervaringen leren ze zelf die gemotiveerde keuze maken. Door onze benadering leren jongeren spelenderwijs met hun levenskeuzes bezig te zijn.

  Kost het geld?

  Dankzij onze sponsoren kunnen we ons programma kosteloos aanbieden.

  Wie zijn de gastdocenten?

  Bevlogen professionals uit een breed scala van beroepsvelden. Onze coördinator is gespecialiseerd in het vinden van de gastdocenten en het met hen voorbereiden van de lessen.

Vragen?
Neem contact op.

Vragen?
Neem contact op.

Marieke Struijk van Bergen Manager Nieuwkomersscholen 06 52 00 75 80

Stuur een e-mail