Doneer

Sarah Farag geeft terug aan de maatschappij met IMCoach

Sarah Farag, oud-leerling van de weekendschoolvestiging Amsterdam-Noord zet zich in als vrijwilliger. Na 120 uur vrijwilligerswerk te hebben verricht is zij in januari 2021 beëdigd tot IMCoach.

IMCoach is het maatschappelijke diensttijd project voor vrijwilligerswerk van Stichting IMC Weekendschool. Deze Maatschappelijke Diensttijd is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met vrijwilligerswerk kunnen jongeren ontdekken wat voor soort werk bij hen past, en kunnen ze iets ‘teruggeven’ aan de maatschappij. Sarah Farag, oud-leerling van de weekendschoolvestiging Amsterdam-Noord, heeft zich het afgelopen anderhalf jaar ingezet als IMCoach. Na 120 uur vrijwilligerswerk te hebben verricht, is zij in januari 2021 beëdigd tot IMCoach van de tweede lichting. Nu, twee maanden later, vertelt zij over de unieke ervaringen die zij heeft opgedaan tijdens haar deelname aan het vrijwilligersproject.

 “Ik hecht veel waarde aan het maatschappelijk betrokken blijven en het ontwikkelen van mijn empathisch vermogen. Ik wil graag iets extra’s doen voor mensen in onaangename situaties. Het traject van IMCoach bood mij de ruimte die ik nodig had om verdere ervaring op te doen in het verrichten van vrijwilligerswerk.”
Sarah Farag Alumna IMC Weekendschool Amsterdam Noord

De alumna uit Amsterdam-Noord heeft een passie voor het begeleiden van mensen. Zij is actief geweest bij de Regenbooggroep in Amsterdam, waarbij zij statushouders hielp met het lezen van brieven en mailtjes en het behouden van sociaal contact. Ook heeft Sarah vaak geholpen met begeleiden in de klas op haar oude weekendschoolvestiging. Over haar eigen ervaring op de weekendschool zei zij het volgende, “Het vak Geneeskunde heeft mij echt geïnspireerd op de weekendschool. Ik wist namelijk altijd wel dat ik de medische kant op wilde gaan, maar de anatomieles die we toen kregen, bevestigde mijn gedachte volledig. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit vak ook een grote invloed heeft gehad op mijn studiekeuze, want ik ben nu een eerstejaars student Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.”

Sarah gaf aan haar IMCoach-uren ook te hebben ingevuld door het begeleiden van kinderen in andere steden dan Amsterdam. Zij vindt dat er binnen de stichting een groot aanbod is aan vormen en locaties voor vrijwilligerswerk, “Ik kon namelijk begeleiden op de zomerscholen, helpen met World’s Best News en meehelpen op een nieuwkomersschool.” Inmiddels heeft ze al twee zomers meegeholpen op de zomerscholen in Amersfoort en Utrecht. Deze dagen sprongen er echt uit voor haar, omdat zij met jongeren van verschillende leeftijden en nationaliteiten in gesprek kon gaan. “Na weer een dag meegeholpen te hebben op deze scholen voelde ik mij zo verrijkt. Ook vergde het meehelpen met de voorbereidingen van deze dagen een bepaalde verantwoordelijkheid van mij die ik tussendoor heb kunnen ontwikkelen.”

Sarah gaf aan dat zij het project zeker aan mensen aanraadt. “Als jij de kans krijgt om IMCoach te worden, zou ik deze met beide handen aangrijpen. Je zult je leven lang profijt hebben van de ervaringen die je zal opdoen tijdens dit project.”

*Tijdens de proeftuin van maatschappelijke diensttijd projecten zoals IMCoach hebben jongeren (minimaal) 120 uur aan vrijwilligerswerk verricht om aan de maatschappelijke diensttijd te voldoen. Tegenwoordig is de eis om aan de maatschappelijke diensttijd te voldoen 80 uur vrijwilligerswerk bij een aangesloten initiatief zoals IMCoach.