Doneer

Werken aan IT oplossingen met partner Dell

IT is overal, maar zeker in het leven van onze leerlingen. Samen met partner Dell Technologies ontwikkelden we de afgelopen periode actuele IT lessen voor het vak Technologie die we als pilot uitprobeerden op de Weekendschoollocatie Amsterdam Noord.

IT is overal, maar zeker in het leven van onze leerlingen. Laptops, telefoons, smart-tv’s, computers en tablets zijn niet meer weg te denken. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk precies en wat is daar allemaal voor nodig? En nog belangrijker, welke banen zijn er zoal te vinden binnen dit innovatieve vakgebied? Want banen binnen de IT, die zijn er volgens Tim Sjerps van Dell Technologies genoeg!

IT Ontdekken

Leerlingen van leerjaar 2 werden in 4 lessen door partner Dell Technologies meegenomen in de wereld van de informatietechnologie. De leerlingen ontdekten hoe IT een grote rol speelt in het dagelijks leven van ons allen, maar zeker ook van onze leerlingen. Ze ontdekten wat de waarde van IT is, maar ook wat de gevaren ervan kunnen zijn én hoe IT kan bijdragen aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Ze leerden over netwerken, algoritmes, (meta)data, binaire codes, machine learning en Internet of Things. En mochten zelfs een kijkje nemen in een datacenter vol loeiende servers.

Iedere les zag ik de leerlingen enthousiaster worden over IT
Tim Sjerps Account Executive

Maatschappelijke vraagstukken oplossen

In les 4, tevens de afsluitende les, waren de leerlingen welkom op het hoofdkantoor van Dell Technologies in Amsterdam. Daar kwam alles wat er de afgelopen weken was geleerd samen. Leerlingen bedachten samen met professionals van Dell Technologies – Sander Kooistra, Andries Blommers en Tim Sjerps –  in groepjes IT-oplossingen voor drie actuele casussen: voetbalvandalisme, overbelasting van de zorg en waterkwaliteit. Die thema’s sloegen aan en de leerlingen kwamen tot pakkende en verrassende oplossingen.

Tim Sjerps: ‘Wat mij opviel tijdens de lessen is dat de kinderen er van tevoren vanuit gingen dat IT heel technisch is en het ze daarom misschien minder zou interesseren. Maar iedere les zag ik de leerlingen enthousiaster worden over IT en de verschillende oplossingen waarin IT gebruikt wordt. Na iedere les kreeg ik meer vragen, bijvoorbeeld over wat er voor nodig is om in onze mooie sector te werken. Tegelijkertijd herkende ik in veel gevallen mezelf in de leerlingen. De extra stimulans en uitdaging heb ik zelf vroeger erg gemist op het basis- en middelbare onderwijs waardoor ik slecht presteerde en later een hoop in heb moeten halen. Zelf een klein beetje bijdragen aan andere vormen van onderwijs geeft mij dan ook veel voldoening en maakt de cirkel voor mij rond.’

Foto’s door Arno Stevens 

Veel dank aan Dell Technologies en in het bijzonder aan Tim Sjerps. Veel dank ook aan de leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam Noord voor hun bijdrage aan de pilot en zinvolle feedback waardoor we de lessen hebben kunnen verbeteren en straks kunnen uitrollen over meer van onze Weekendschool- en IMC Basis-locaties.