Doneer

Identiteit in de Spotlight: het theater als een podium voor talent

Het was een unieke kans voor de leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West en Amsterdam Noord. Samen met Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Stichting Orkater mochten ze drie lessen lang op avontuur in de wondere wereld van het theater.

ITA en Orkater, beide trouwe partners van deze vestigingen, brachten meer dan een vleugje magie naar de klas. Theatergezelschap Orkater, een combinatie van orkest en theater, is een Amsterdams gezelschap doordrenkt met muzikale passie. Voeg hier als leslocatie de majesteuze grote zaal van het ITA aan toe en de magie verandert al snel in werkelijkheid.

Drie zondagen lang dompelden de leerlingen zich onder in de kunst van het theatermaken. Van de organisatie tot de presentatie van een theatervoorstelling. De leerlingen ontdekten de talloze verschillende rollen en beroepen die achter de schermen van het theater schuilen. Maar meer dan dat, leerden de leerlingen over het durven tonen van kwetsbaarheid in een groep en op het podium. Hoeveel concentratie er nodig is voor het instuderen en opvoeren van uitdagende stukken. Dat het doorzettingsvermogen vraagt wanneer dingen niet gaan zoals gepland. En op welke vele creatieve manieren je een boodschap kan overbrengen.

Het centrale thema van de eindvoorstelling was ‘identiteit’. Een feestelijk gebeuren in de grote zaal van het ITA met in het publiek ouders, familieleden en andere geintereesserden. Elk van de drie groepen gaf op hun eigen unieke wijze invulling aan het thema. Het ene groepje maakte een gave rap, terwijl het andere groepje zich uitdrukte in een prachtige dans. De laatste groep waagde zich met succes aan de diepe vraag: ‘Wat maakt mij mij?’

‘Wat maakt mij mij?’

Het optreden was in alle opzichten een indrukwekkende ervaring. Na afloop ontvingen de leerlingen al glunderend bloemen en kinderchampagne: als echte artiesten. Samen met hun familieleden werd er geproost op een feestelijke afsluiting van dit onvergetelijke avontuur.

Een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking met culturele partners als Internationaal Theater Amsterdam en Stichting Orkater leerlingen kan inspireren om meer van zichzelf te laten zien. Veel dank gaat uit naar het ITA, theathergezelschap Orkater en specifiek Robin, Nelgina, Gijs en Sienna, Carmen, Cripta, Lisa, Anne Lotte, Ayse Nur, Joan en Tim. 

Foto’s: Janus van den Eijnden