Doneer

Op Bezoek bij Hyster-Yale Group

Dacht je dat techniek saai was? Wacht maar tot je de enorme trucks van Hyster-Yale ziet! De derdejaars leerlingen van IMC Weekendschool Nijmegen kregen deze kans tijdens hun bezoek aan Hyster-Yale Group in Nijmegen.

Dacht je dat techniek saai was? Wacht maar tot je de enorme trucks van Hyster-Yale ziet!  Onze derdejaars leerlingen van IMC Weekendschool Nijmegen kregen deze kans tijdens hun bezoek aan Hyster-Yale Group in Nijmegen. Ze werden meegenomen in het ontwerp en bouwproces van de enorme trucks en alle complexe logistiek die hierbij komt kijken.

Hyster-Yale is een grote internationale producent van heftrucks, zogenoemde reachtrucks. In Nijmegen worden jaarlijks honderden van deze trucks gebouwd door zo’n 500 medewerkers. 

‘Wist je dat de werknemers het assembleren van de trucks leren door te oefenen met lego?’ Dit wilden de leerlingen natuurlijk ook proberen! Want hoe zet je zo’n complexe truck stap voor stap in elkaar? En hoe zorg je ervoor dat alle onderdelen op de juiste manier bewegen? 

‘Wist je dat de werknemers het assembleren van de trucks leren door te oefenen met lego?’ 

‘De machines zijn groot maar het blijft een heel precies werk,’ zo legt één van de engineers uit. Oftewel, techniek kan heel groot maar tegelijkertijd heel klein zijn. Al snel blijkt dat dit werk alles behalve makkelijk is. Zelfs met lego is het een hele uitdaging om een truck in elkaar te zetten. Terwijl één van de engineers de fijne kneepjes van het vak deelt, onthult hij ook het creatieve aspect van het werk. Want het enige dat nog gaver is dan trucks bouwen, is om dit soort trucks te mogen ontwerpen, aldus de leerlingen. Met alle wensen kan rekening worden gehouden. Dit is omdat Hyster-Yale de trucks van begin tot eind ontwikkelt. ‘Er was ooit een klant die vroeg om een knalroze truck, nou dat kon geregeld worden!’

De les werd vervolgt met een indrukwekkende rondleiding over de werkvloer en door de productiehal. De leerlingen trokken hun gele hesjes aan voor de veiligheid: ze waren er klaar voor en het leek bijna alsof ze hier thuishoorden. Het hoogtepunt van de tour? Om zelf eventjes achter het stuur van zo’n mega truck te mogen kruipen en deze te laten bewegen. Als kers op de taart volgde er een heuse show: de trotse collega’s van Hyster-Yale konden het niet laten om hun allergrootste trucks te laten zien. Een dag om niet te vergeten.  

Veel dank aan de enthousiaste medewerkers van Hyster-Yale voor deze indrukwekkende masterclass: Arjen Marrink, Jean-Marc van Grondelle, Christian en Jeffrey Kamphuis.

Coördinator: Lennart Kalkman

Foto’s: Pim Rusch