fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC Basis

Bij IMC Basis staat de potentie en ontwikkeling van jongeren in Nederland centraal. Daarom bieden wij een lesprogramma waarin leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun toekomst, wat bij hen past en waar hun interesses liggen.

Programma IMC Basis

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8 elke week, twee jaar lang onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten die de leerlingen meenemen in hun beroepenwereld. De nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. We willen onze leerlingen op een positieve manier de wereld laten ontdekken. Een wereld waarmee ze anders niet snel in aanraking komen. Door de lessen denken leerlingen na over hun toekomst; wat vind ik interessant, waar ben ik goed in, wat past bij mij en wat niet? Ze leren vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen, vergroten hun netwerk, krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze hun talenten en voorkeuren ontdekken en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. Hierdoor kunnen ze later goed gemotiveerde keuzes maken als het gaat om schoolprofiel, studie en werk. Dit is waardevol voor alle kinderen in Nederland. Want wie al op jonge leeftijd mee mag doen in de maatschappij, groeit op om daar later zelf een positieve rol in te spelen.

Samenwerking met basisscholen

De uitvoering van ons programma gebeurt in nauwe samenwerking en afstemming met de docenten en directie van de basisschool en de IMC Basis-coördinator. De lessen worden georganiseerd door een IMC Basis coördinator, die de gastdocenten werft en voorbereidt. Het tweejarig curriculum omvat 16 vakken, waaronder Journalistiek, Recht, Geneeskunde, Architectuur, Techniek, Politiek en Beeldende Kunsten. Ook excursies maken een belangrijk deel uit van het programma, zo bezoeken leerlingen een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne of televisiestudio. De vaste groepsleerkrachten nemen actief deel aan de lessen en kunnen daardoor verbinding maken met hun eigen lesprogramma’s, waardoor het programma meer betekenis krijgt. Tijdens de lessen én de rest van de week wordt de verbinding gelegd tussen IMC Basis, de zaakvakken, taal & rekenen, de kerndoelen en thema’s zoals burgerschap en 21e-eeuwse vaardigheden. IMC Basis wordt aanbevolen en ondersteund door de ambtenaren van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de onderwijsinspectie.

Locaties en groei

De lessen zijn waardevol voor alle kinderen in Nederland. Maar we zijn begonnen op basisscholen in die wijken waar het het hardst nodig is. De komende jaren zal er verder worden opgeschaald zodat nog meer leerlingen ons onderwijsprogramma kunnen ervaren. Tegelijk wordt er onderzocht welke stappen nodig zijn voor systeemverandering, om zo onze idealen op de lange termijn duurzaam te integreren in het reguliere onderwijs. IMC Basis wordt op dit moment al aangeboden op basisscholen in

Heeft uw basisschool/schoolbestuur interesse om ook IMC Basis aan te bieden kijk dan voor meer informatie bij Ontwikkeling en groei.

Impact en onderzoek

Om aan te kunnen tonen hoe onze idealen op lange termijn duurzaam geïntegreerd kunnen worden in het reguliere onderwijs is onderzoek van grote waarde. Strategy &, Sinzer, Kearney, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (onderzoeksgroep van prof. Ruben Fukkink) hebben zich voor de lange termijn verbonden aan effect- en impactonderzoeken naar IMC Basis.

Samenwerking met gastdocenten

Betrokken gastdocenten uit de directe omgeving van de basisschool zijn onmisbaar. Jaarlijks geven meer dan drieduizend gastdocenten en (andere) vrijwilligers les op basisscholen. We vragen gastdocenten om de leerlingen met levensechte opdrachten te laten ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan: hechten met een chirurg, debatteren met een wethouder, programmeren, een rechtszaak leiden, gebouwen ontwerpen of kranten te maken. Zij vertellen niet alleen over hun beroep en vakgebied, maar ook over hun eigen ervaringen en de keuzes die zij zelf hebben gemaakt in hun leven. De interactie met gastdocenten stimuleert leerlingen om de wereld met een open houding tegemoet te treden, grenzen te verleggen en hun hart te volgen. Ook voor gastdocenten zijn de lessen een verrijkende ervaring. Onbevangen vragen van de leerlingen dwingen tot eerlijke antwoorden over hun levenskeuze en expertise. Gastdocenten en leerlingen komen doorgaans uit heel andere sociaaleconomische situaties, die verschillen vervagen door het plezier van hun samenwerking. Wilt u meehelpen als gastdocent  of vrijwilliger kijk dan bij locaties voor de gegevens van de coördinator bij u in de buurt of geef u op via Help mee.

Oorsprong

Stichting IMC Weekendschool staat al sinds de oprichting in 1998 voor onderwijsvernieuwing en biedt motivatie-gericht, aanvullend onderwijs aan kinderen uit die wijken waar dat het hardst nodig is. Op zondagen met het programma IMC Weekendschool; in het reguliere basisonderwijs geïntegreerd met het programma IMC Basis; aan nieuwkomerskinderen in taalklassen met het programma IMC on Tour en met coaching en masterclasses voor oud-leerlingen met het programma IMC Alumni.

Meer informatie, feiten en cijfers over stichting IMC Weekendschool vindt u op de pagina Over ons.

Help mee / Steun ons

IMC Basis krijgt steun uit alle hoeken van de samenleving. Sinds de allereerste les drijven wij op de inzet van vrijwilligers en op de financiële en inhoudelijke bijdrage van (private) partners. Wij verbinden zo een brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, (onderwijs)instellingen en individuen die graag bijdragen aan de toekomst van jongeren. Doe een donatie of steun ons door partner te worden.

 

 

Partners van IMC Basis zijn:

 

IMC Basis | Nu leren wat later is

Blijf verbonden