fbpx
020 – 280 17 00 EN

Doet u mee?

Al 20 jaar verzorgt Stichting IMC Weekendschool aanvullend, motivatie-gericht onderwijs
voor jongeren van 10-14 jaar oud, op die plekken in Nederland
waar dat het hardst nodig is. Samen met onze betrokken partners.

Met elkaar maken we het mogelijk

Stichting IMC Weekendschool stelt zich ten doel dat alle jongeren in Nederland, specifiek op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is, van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving.
Stichting IMC Weekendschool is uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak.

Partners

Ruim 500 bedrijven, organisaties, particulieren en fondsen steunen ons met financiële middelen, locaties, diensten en advies. Door hun bijdragen kunnen wij wekelijks 2.400 leerlingen onderwijs aanbieden. Dat gebeurd bij IMC Weekendschool op de zondag, bij IMC Basis door de weeks op basisscholen in heel het land en bij IMC on Tour voor nieuwkomers in Nederland. Daarnaast investeren partners in onze IMC Alumni netwerk en onze Research & Development afdeling.

Doet u mee?

Elk jaar weer starten meer dan 800 gemotiveerde jongeren aan onze programma’s. Het is onze ambitie om ons onderwijs voor steeds meer leerlingen beschikbaar te stellen. Om de kwaliteit en groei van ons programma te waarborgen, zoeken we jaarlijks naar enkele nieuwe partners. Doet u mee?

Partnermogelijkheden

Binnen de programma’s van Stichting IMC Weekenschool zijn diverse partner- en samenwerkingsvormen mogelijk. Maar graag bekijken wij samen met u welke vorm het beste bij uw bedrijf, organisatie en ambitie aansluit.

IMC Weekendschool is actief op 40 locaties in meer dan 25 gemeenten door het land. Met de 10 Weekendscholen richten we ons specifiek op de grotere steden waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Tilburg, Nijmegen, Utrecht. Terwijl we met 20 IMC Basisscholen en 10 IMC on Tour locaties we ons motivatie-gericht onderwijs uitbreiden naar de middelgrote steden. Wilt u betrokken raken bij een specifieke stad? Dan bekijken we samen uw voorkeur en mogelijkheden. 
Onze leerlingen volgen gedurende hun Weekendschoolprogramma meer dan 15 vakken, uiteenlopend van het vak Journalistiek, Recht, Geneeskunde tot aan Beeldende Kunst, Moderne Dans, Nieuwe technologie en Programmeren. We zijn altijd opzoek naar partners om nieuwe (innovatieve) vakken te ontwikkelen. Heel graag bekijken we met partners welke nieuwe vakken in het Weekendschool curriculum ontbreken. En welk specialisme of kennis een partner graag wilt overbrengen. Denkt u mee? 
Leerlingen volgen twee of drie jaar ons programma, voordat ze het IMC Alumni programma instromen. In deze jaren ontmoeten zij heel veel enthousiaste professionals. Ze ontwikkelen zich door meer zelfvertrouwen te krijgen en vergroten hun wereld. Door een jaargroep te ondersteunen loopt u meerdere jaren mee met een klas. Hierdoor leert u niet alleen de leerlingen persoonlijk kennen, maar volgt u ook enkele lessen en ziet u met eigen ogen de ontwikkeling die de leerlingen in die jaren doormaken.
Om onze idealen duurzaam te integreren in het onderwijs krijgen op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland leerlingen in groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. In de komende twee jaar zal het aantal IMC Basis scholen worden uitgebreid naar ruim 50 en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect en de impact. Groeit u met ons mee. En maakt u dit bevlogen onderwijs op één of meerdere basisscholen mogelijk?
Ook dit jaar wordt IMC weekendschoolonderwijs aangeboden aan vluchtelingenkinderen. Onder de noemer ‘IMC On Tour’ gaan we langs verschillende Cobo-klassen in Nederland, waar kinderen die een verblijfsvergunning hebben gekregen een jaar lang taallessen volgen om daarna in te kunnen stromen in het reguliere onderwijs. IMC Weekendschool vindt het van groot belang dat we ons als samenleving bekommeren om de nieuwe kinderen in ons land. Zij hebben doorgaans minder mogelijkheden tot zelfontwikkeling dan andere kinderen, niet in de laatste plaats doordat hun ouders de maatschappij nog niet kennen. Helpt u mee? 
Onderwijsvernieuwing drijft ons. We zien namelijk al langer dat de wereld verandert. IMC Weekendschool beschikt dan ook over een eigen Research & Development afdeling, om de kwaliteit en impact van ons programma voortdurend te kunnen meten, te monitoren en te verbeteren. Ons team traint medewerkers, meet impact en is verantwoordelijk voor de innovatie binnen de programma’s. Als partner delen we onderling kennis en uitkomsten, en streven we naar gezamenlijke innovatie. 

Echt impact maken

Vergelijkend onderzoek heeft onder andere laten zien dat weekendschool leerlingen na drie jaar méér algemene kennis, zelfvertrouwen en motivatie hebben dan hun klasgenoten van de basisschool. Weekendschool alumni staan gemotiveerder in het leven dan vergelijkbare controlegroepen en vinden het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Gemotiveerde, betrokken burgers hebben belangrijke positieve effecten op de maatschappij, zowel economisch als sociaal, denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van klasse tweedeling in de maatschappij en het bevorderen van de integratie van nieuwkomersgroepen.

Sterke samenleving

Ons onderwijs is ontworpen voor jongeren maar heeft ook effecten op de gastdocenten en betrokken partners. Onbevangen en soms verrassende vragen van de leerlingen dwingen de gastdocenten en professionals tot eerlijke antwoorden over hun levenskeuzes, hun fascinaties en expertises – en revitaliseren hun motivatie voor hun vak. Gastdocenten, partners en leerlingen komen doorgaans uit heel andere sociaal- economische situaties, maar verschillen vervagen in het plezier van het vak, en de samenwerking. Gastdocenten en partners ervaren de gretigheid van kinderen om de wereld te ontdekken en hun onzekerheden rond de vraag ‘wie ga ik worden?’ Stichting IMC Weekendschool en haar partners dragen hiermee bij aan een sterke samenleving, waarin volwassenen optimaal – oprecht en niet betuttelend – bijdragen aan de vorming van kinderen.

Contact

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van samenwerking met Stichting IMC Weekendschool en haar programma’s? Onze collega’s gaan graag met u in gesprek en vertellen u graag over de verschillende mogelijkheden. In een oriënterend gesprek onderzoeken we welke betrokkenheid bij u, uw fonds of uw bedrijf past. Uit ervaring weten we dat dit maatwerk is.

Daantje Stotefalk
Fondsenwerver
E-mail: daantje.stotefalk@weekendschool.nl
Telefoon: 06-24 70 17 83

 

 

Oud-leerling op bezoek bij partner

Blijf verbonden

Onze hoofdsponsoren