fbpx
020 – 280 17 00 EN

Alumni over kansengelijkheid: Mila Platovski

01-03-2021

De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies plaatsvinden, waaronder aanstaande woensdag 3 maart in Drenthe. Stichting IMC Weekendschool vraagt wekelijks een oud-leerling haar verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.

Vandaag: Mila Platovski uit Groningen

 ‘Wanneer je opgroeit in armoede, is een goede toekomst niet vanzelfsprekend voor je weggelegd. Ik kom uit wat men vroeger verstond als een ‘achterstandswijk’. Op de basisschool vergeleek ik mezelf niet zozeer met de andere kinderen in de klas, want we leefden allemaal in vergelijkbare situaties.
Toen ik naar de middelbare school ging, veranderde dit algauw. Ik kwam erachter dat mijn vriendinnen op het VWO zich niet om dezelfde dingen zorgen maakten als ik: het kopen van een broodje in de kantine, schoolboeken betalen of het aanschaffen van een nieuwe laptop. Ook over hun toekomst maakten ze zich geen zorgen, want ze hadden altijd hun familie als financieel vangnet. Ik vertelde mezelf maar dat ik het extra goed moest doen op school, want dat was mijn enige hoop. Ik hoopte mezelf met hard leren en goede cijfers te kunnen onderscheiden.
Stichting IMC Weekendschool zag ik als een kans om me verder te onderscheiden en te ontwikkelen en die heb ik gegrepen. Voor mij was het fijn om een plek te hebben waar mijn financiële thuissituatie er niet toe deed. Je wordt namelijk geselecteerd op inzet en niet op schoolprestaties. Het was voor mij een veilige plek waar ik in alle vrijheid mijn vaardigheden en interesses mocht ontdekken. Al op zo’n jonge leeftijd heb ik mogen ervaren wat voor beroepen er allemaal te doen zijn. Schoolniveau deed er niet toe en we kwamen met alle vakgebieden in aanraking. Dit stimuleerde me ontzettend, de wereld lag voor me open. Het maakte niet uit of ik arm of rijk was. Hoe cliché het ook klinkt: alles was mogelijk.
Mijn tip tegen kansenongelijkheid om het leven voor jongeren makkelijker te maken, is dat de docenten in het onderwijs hen duidelijk maken dat zij alle kansen die op hun pad komen, moeten grijpen. Wanneer je uit je comfort zone blijft komen, kom je namelijk op plekken waar je anders niet zou komen. Zo bouw je je eigen netwerk en mogelijkheden op. Tot op de dag van vandaag is de weekendschool er om mij ook die kansen te bieden die ik anders niet zou hebben gehad. Stichting IMC Weekendschool heeft me een netwerk voor het leven geboden’.

Alumna Mila Platovski is oud leerling van IMC Weekendschool Groningen. Zij studeert International Communication en is actief als Alumnicoördinator voor regio Groningen.

Lees alle verhalen van Alumni over kansengelijkheid via: https://www.imcweekendschool.nl/alumni-over-kansengelijkheid