fbpx
020 – 280 17 00 EN

Alumni over kansengelijkheid: Ilias Aarab

09-05-2021

De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies plaatsvinden, waaronder vorige week als laatst in Amsterdam. Stichting IMC Weekendschool heeft wekelijks een oud-leerling gevraagd zijn/haar verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.

Vandaag: Ilias Aarab uit Tilburg

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik had havo/vwo-advies gekregen van de basisschool en mocht daarom naar een havo/vwo-school. Alhoewel anderen hier misschien blij mee zouden zijn, vond ik het jammer. Ik had er namelijk altijd naar gestreefd om naar het vwo te gaan.

Mijn eerste jaar op de middelbare school haalde ik zonder problemen: ik haalde hoge cijfers en was heel rustig in de klas. Ik wilde nog steeds naar het vwo en deed daarom erg mijn best, want in de tweede klas werd er bepaald of ik havo of vwo mocht gaan doen. Ondanks mijn harde werken, verliep het toch net iets anders.

Na de tweede ging ik havo doen. Ondanks alle moeite en tijd die ik in school had gestoken, moest ik helaas toch van mijn droom afzien. Niet zozeer omdat mijn cijfers slecht waren, maar doordat mijn advies gebaseerd werd op een verkeerd berekend gemiddelde van mijn mentor. Dit gemiddelde was niet hoog genoeg voor een vwo-advies waardoor ik uiteindelijk naar de havo moest. Ten tijde van deze vergadering, was ik zelf in het buitenland en kon ik er niet goed tegenin gaan. Na wat mails over en weer was het duidelijk: het werd een havoadvies. Mijn ouders en ik waren hier zeer teleurgesteld over, enerzijds om het feit dat ik geen vwo mocht doen en anderzijds omdat er geen kansen werden aangeboden voor rectificatie. Ik moest roeien met de riemen die ik had, waardoor ik uiteindelijk weinig uitdaging ervaarde in de rest van mijn middelbareschooltijd.

In deze hele periode heb ik steun gehad van Stichting IMC Weekendschool. Voor de vrijheid en de kansen die ik bij hen heb gekregen om mezelf te kunnen ontwikkelen zal ik hen eeuwig dankbaar blijven, want als de weekendschool er niet voor mij was geweest, dan stond ik nu niet op hetzelfde punt als waar ik nu sta. Ik besef nu dat mijn ontwikkeling niet alleen draait om middelbare schoolniveaus, maar om wat ik er zelf van maak.

Nu, drie jaar later, heb ik mijn havodiploma op zak. Ik had de kans om toch nog naar het vwo te gaan, maar ik heb uiteindelijk besloten dit niet te doen. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om naar het hbo te gaan en daarmee een sterke fundatie te leggen voor mijn toekomst.


Bekijk de hele serie via deze pagina.