fbpx
020 – 280 17 00 EN

Biofarmacie een geslaagd nieuw vak in Den Haag

09-09-2019

In samenwerking met Janssen Vaccines hebben de tweede jaars leerlingen in Den Haag het vak Biofarmacie gevolgd. Het is altijd een leuke uitdaging om een nieuw vak op te zetten en door de samenwerking met Janssen werd het een succesvolle eerste keer.

 

Janssen Vaccines is een bedrijf dat onderzoek doet naar vaccins en vaccins ontwikkelt. Het bedrijf werkt al een aantal jaar samen met de weekendschool in Tilburg, dit schooljaar is Den Haag daar bijgekomen. Samen met Janssen Vaccines hebben we een lessenreeks bedacht waar de leerlingen ook zelf onderzoekers werden en alles over vaccins te weten kwamen.

Tijdens de eerste les kwamen de gastdocenten van Janssen naar de vestiging en vertelden ze van alles over de beroepen die je hebt binnen dit vakgebied. Ook leerden de leerlingen wat een vaccin is en wat bacteriën en virussen zijn. Van elke leerling werd er een agarplaat van hun hand gemaakt, zodat de leerlingen dit zelf in de laatste kunnen onderzoeken. Een hele leuke kennismaking met het vak.

Haarnetjes en handschoenen
Wat bijzonder was, was dat de leerlingen in de tweede les naar Leiden toegingen om zelf een kijkje te nemen van Janssen Vaccines. Mensen die niet voor Janssen werken komen hier niet, maar voor de weekendschool werd er een uitzondering gemaakt en de leerlingen mochten de werkvloer op en zelf een lab bezoeken. Natuurlijk werd het lab niet betreden, zonder de nodige veiligheidseisen te nemen, zoals het aantrekken van een pak, handschoenen en haarnetje.

Groeiende bacteriën
In de derde en laatste les gingen de leerlingen als echte onderzoekers aan de slag met pipetteren. Daarbij kregen de leerlingen ook hun agarplaat -die drie weken op kweek had gestaan- terug en werd duidelijk hoe snel de bacteriën die op hun handen leven zijn gegroeid. Natuurlijk “super goor”, aldus de leerlingen, maar vooral ook heel leerzaam. De lessenreeks werd afgesloten met een discussie over dierproeven en over het belang van vaccineren.

Kortom, een zeer geslaagde eerste keer van het vak Biofarmacie, mede door de enorm enthousiaste gastdocenten van Janssen Vaccines. Hopelijk komt dit vak ook volgend schooljaar weer op het rooster te staan.

Benieuwd hoe zo’n lesdag van Janssen Vaccines eruit ziet? Bekijk hieronder de video van de laatste lesdag.