fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een rugzak gevuld met taal, vaardigheden en een verbrede horizon

14-08-2020

Iedere dag creatieve taallessen krijgen en nieuwe werelden ontdekken door kennis te maken met allerlei muziekstijlen, een eigen filmproductie te maken, je grenzen te verleggen in een spannend klimbos, capoeira training te volgen of een kookworkshop sushi te volgen. Na drie weken hebben 230 nieuwkomerskinderen hun IMC on Tour Summer School programma van Stichting IMC Weekendschool afgerond en hun diploma in ontvangst mogen nemen. Belangrijker: hun rugzak is gevuld met taal, vaardigheden en een verbrede horizon.

Deze leerlingen, in de leeftijd van 9-14 jaar, hebben de laatste maanden veel thuis gezeten, vaak niet in ideale omstandigheden, achterstand opgelopen in de Nederlandse taal en hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Tijdens de Summer School hebben zij hun rugzak kunnen vullen met 54 uur aan: extra taalonderwijs, 21e eeuwse vaardigheden, kennismaking met beroepen, vakgebieden en werelden die hun horizon verbreden. In totaal is er 12.420 uur aan aanvullend en motivatiegericht onderwijs tijdens deze Summer School gegeven.

De eerste 14+klas

Sommige leerlingen gaan volgend jaar nog verder met het programma IMC on Tour, anderen zijn uitgestroomd naar het regulier of middelbaar onderwijs en treden toe tot het Alumni netwerk van onze stichting. Voor het eerst dit jaar heeft een 14+ klas in Amersfoort meegedaan aan de Summer School. Wij hebben gezien dat onze onderwijsfilosofie van ongelooflijke waarde is voor deze leeftijdsgroep. Voor nieuwkomers in de puber leeftijd is weinig georganiseerd en zij dreigen tussen wal en schip te vallen. De succesvolle pilot met deze 14 + klas in Amersfoort zal dit schooljaar op meer locaties een vervolg krijgen.

Lopen over water (excursie locatie Haarlem)

2.475 uur maatschappelijke betrokkenheid

De onderwijsfilosofie van Stichting IMC Weekendschool is per definitie gericht op een actieve deelname vanuit de samenleving. Het vullen van 230 rugzakken met nieuwe ervaringen komt tot stand door de inzet van sponsoren, zoals The Belron Ronnie Lubner Charitable Foundation die de taallessen mogelijk maakte of Crisisfonds Kwetsbare kinderen Thuis sponsor van de 3e week van de Summer School, maatschappelijke organisaties en gastdocenten zoals van de School der Poëzie voor het geven van het taalonderwijs. En ieder jaar blijkt ook weer dat onze partners geïnspireerd worden tijdens de lessen met onze kinderen. De wisselwerking is deel van het succes.  Zo’n 210 vrijwilligers (waaronder 60 uit ons eigen Alumni (oud-leerlingen) netwerk) betekent 2.475 uur aan vrijwillige inzet voor de IMC on Tour Summer School.

Muziekstijlen herkennen en beleven

Over IMC on Tour

Kinderen van vluchtelingen en arbeidsmigranten worden meestal in één jaar klaargestoomd op speciale opvangscholen die het onderwijs aan ‘nieuwkomers’ verzorgen. Om een snelle en succesvolle integratie te bevorderen is daarnaast het programma IMC on Tour opgezet. Buiten de gewone schooltijden wordt inmiddels op 10 locaties door heel Nederland een programma op maat aangeboden met lessen en excursies in verschillende beroepen. Daardoor maken de kinderen direct kennis met de Nederlandse samenleving. En met zichzelf!

Bekijk hier nog een fotoreportage van de Summer School 2020

previous arrow
next arrow
Slider