fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een terugblik: het vak Architectuur

07-05-2015

Een bezoek brengen aan een architectenbureau, een ontwerp maken voor een droomschool, maquettes bouwen én een bouwplaats bezoeken: vier zondagen op rij (van 22 maart tot en met 19 april) verzorgde architectenbureau Broekbakema het vak Architectuur op de weekendschool. Meindert Booij (directeur) en Ronald Hoogeveen (architect) namen de leerlingen op sleeptouw en lieten ze kennismaken met de kunst van het bouwen. Nieuwsgierig? Hieronder een terugblik. 

Les 1: ‘Juf, ik wil architect worden!’
In de eerste les bezoeken de leerlingen van IMC Weekendschool architectenbureau Broekbakema. Tijdens de busreis, op weg naar de Van Nelleweg, heerst al lichte opwinding. ‘Juf, ik wil architect worden,’ zegt Kenan (11 jaar) die al een behoorlijke tijd uitkijkt naar het vak Architectuur. Hij staat te popelen om eindelijk eens kennis te maken met een échte architect. Bij aankomst ziet hij, tot zijn blijde verrassing, dat maar liefst vijf architecten op hem wachten. Ook bij zijn medeleerlingen is het enthousiasme groot.

Na een korte introductie worden de leerlingen in groepjes gesplitst en krijgen zij een rondleiding door het kantoor. Steensoorten, maquettes, tekeningen: er is van alles te zien! Na een eerste intensieve rondblik is het de hoogste tijd om rolmaten, linialen en ruitjespapier tevoorschijn te toveren. De kantoren en gangen worden opgemeten en daarna wordt alles keurig op schaal nagetekend. En dat blijkt dus best lastig. Gelukkig schuilen er een paar echte rekenwonders onder de toekomstige architecten.

Les 2: Wie ontwerpt dé droomschool?
Nog vol van de eerste les Architectuur maken de leerlingen kennis met Jan van Iersel, een opdrachtgever. Jan legt onder andere uit wat een architect en een opdrachtgever met elkaar bespreken. De leerlingen staren vol bewondering naar de mooie ontwerpen terwijl Jan het begrip “Programma van Eisen” aan de leerlingen uitlegt. Na een reeks tips van Jan mogen de leerlingen aan de slag met hun eigen ontwerp. Doel? Het ontwerpen van dé droomschool. ‘De ene school heeft een kantine waarvan alle muren zijn omgeven met aquaria en de andere school heeft de vorm van een diamant,’ helpt Jan de leerlingen op weg. Er ontstaan geweldige ontwerpen en tja.. de opdrachtgever krijgt het zo nog moeilijk met kiezen.

Les 3: Maquettes bouwen
Tijdens de derde les van het vak mogen de leerlingen een kijkje nemen in Huis Sonneveld. De leerlingen lopen rond in het huis en kijken hun ogen uit. ‘Is dit huis echt meer dan 80 jaar oud?’ vraagt Priscila (12 jaar). ‘Het ziet eruit alsof het van deze tijd is,’ zegt ze terwijl ze met een blik vol verwondering het vertrek bestudeert. Heel veel tijd is er niet, want de leerlingen worden verwacht bij Het Nieuwe Instituut. Daar wordt druk gewerkt aan het maken van een maquette. En niet zomaar een maquette, want de leerlingen mogen aan de slag met het maken van hun droomhuis. ‘Mag ik ook een stadion maken?’ vraagt Osman (12 jaar). Dat mag. De rest van de tijd is Osman druk bezig met het maken van een nieuwe De Kuip, of is het toch Camp Nou? Een huis op water, een huis met een schuifdak, de ideeën zijn eindeloos. Aan creativiteit geen gebrek.

Les 4: Een zorghotel in aanbouw
Vandaag reizen de leerlingen af naar de Motorstraat. Daar staren zij naar een groot gebouw dat nog in aanbouw is. Het gaat om een toekomstig zorghotel dat maar liefst zeven verdiepingen telt. Met grote veiligheidshelmen op en veiligheidsschoenen aan, betreden de leerlingen het gebouw. Ze trotseren houten trappen en donkere hallen: iedere etage wordt bestudeerd. Onderweg blijven de leerlingen maar vragen stellen. Hoe wordt draadloos internet aangelegd? Waarom ligt er poeder op de grond? Krijgen alle kamers dit behang? Even lijkt er geen einde aan het vragenvuur te komen, maar dan is het alweer tijd om afscheid te nemen. Met een goodiebag onder de arm en een onvergetelijke ervaring op zak, gaan de leerlingen terug naar school. In drie woorden? Een geweldig vak.