fbpx
020 – 280 17 00 EN

Ervaring telt!

13-02-2023

Alumni Elsayed en Chaimae beginnen hun captainschap met een knaller: een masterclass bij de NOS! Als captains verzorgen zij masterclasses bij verschillende bedrijven voor andere alumni. ‘We hebben letterlijk een kijkje achter de schermen gehad bij de NOS.’  

Honours Academy bij Complex NL, ParraTV en de NOS

Ook de leerlingen van de Honours Academy mochten genieten van de masterclass. De Honours Academy is een traject voor alumni in de laatste fase van de middelbare school, die nog niet precies weten wat ze later willen studeren. IMC Weekendschool biedt hun excusiedagen aan, waarin zij in één dag verschillende bedrijven opzoeken en spreken met de top.

Voordat de deelnemers naar de NOS gingen, waren ze met de masterclass journalistiek eerst op bezoek bij Complex NL en ParraTV in Amsterdam, dé nieuwskanalen voor jongeren over cultuur en hiphop. Ze spraken met hoofdredacteur Soraya Hadjar en operationeel directeur Gaetán van de Sande, en ze kwamen erachter dat een diploma niet altijd nodig is om ergens te beginnen. Ervaring telt ook mee!

 

De directeur het vuur aan de schenen leggen

Als er iets is wat (oud-)weekendschoolleerlingen kunnen, is dat onverschrokken vragen stellen. Zo kwam ook de directeur van de NOS aan de beurt. Gerard Timmer vertelde hoe hij begon als cameraman bij Veronica en zo uitgroeide tot baas van de NOS. Hij gaf aan dat ervaring erg belangrijk is in de tv-wereld, en dat hij zo van positie kon wisselen zonder extra opleidingen te volgen. Als je iets leuk vindt,’ tipte hij, ‘helpt dat om de materie eigen te maken en je energie eruit te halen.’

De studio in!

Na de Q&A-sessie was het tijd voor een rondleiding langs de redactie en studio’s, samen met Tamara Seur van het Jeugdjournaal. Vanuit de vergaderruimte konden de alumni zo naar beneden kijken in de studio van onder andere het Jeugdjournaal én het achtuurjournaal! Toen ze de kleinere studio ingingen, werd uitgelegd dat nieuwslezers hier alleen zitten en dat de regie gedaan werd vanuit een andere kamer. ‘En dan bedienen de nieuwslezers de autocue zelf met een pedaal hieronder,’ legde Tamara uit, terwijl de deelnemers allemaal plaatsnamen achter de lange tafel. ‘Iedere keer als ik naar het journaal kijk, denk ik ‘oh, daar ben ik geweest!’,’ zegt co-captain Chaimae na afloop.

In de studio vertelde Tamara hoe zij als psycholoogstudente terecht kwam bij de NOS door een journalistieke stage na haar studie te volgen.

Schrijven met NOS Stories

De dag werd afgesloten met een schrijfoefening, begeleidt door Nina Jansen en Jos Stolper van NOS Stories. De video’s van NOS Stories worden soms gebaseerd op artikelen van de NOS-website en dan ‘vertaald’ naar een taal die aantrekkelijker is voor jongeren. Hiermee mochten de alumni oefenen. Een paar alumni mochten zelfs hun eigen NOS Story opnemen in de échte NOS studio! ‘Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik presenteren best wel leuk vind!’ vertelt Amira.

Iets wat de alumni zeker niet gaan vergeten, is dat ervaring belangrijk is en dat mensen soms in een heel ander vakgebied belanden dan waar ze eigenlijk een diploma voor hebben. ‘Mijn take-away van de dag is dat de directeur steeds een andere functie nam zonder opleiding daarvoor, maar wel met een duidelijk doel en zo uiteindelijk directeur is geworden,’ zegt ook co-captain Elsayed.

 

Dit artikel is een productie van de PR Academie en geschreven door alumna van IMC Weekendschool Amani Maniran.

Interesse in meer producties van de PR Academie? We verwijzen je graag door naar deze pagina.