fbpx
020 – 280 17 00 EN

Foodcurator voor een dag

29-11-2015

Leerlingen van IMC Weekendschool Rotterdam Zuid waren foodcurator voor een dag, maar wat is dat eigenlijk, een Foodcurator?

Worstmachine

IMC Weekendschool Rotterdam Zuid Foodcurator bij Digna en LucasDoor weer en wind banen de leerlingen zich een weg naar het atelier van voedselcuratoren Digna en Lucas aan de andere kant van de stad. Digna en Lucas vertellen ons dat het eigenlijk een nieuw beroep is. “Een foodcurator doet nieuwe dingen met bestaand voedsel,” vertelt Digna. “We stellen voedsel opnieuw samen, bijvoorbeeld door de oneindige worst-machine te bouwen, kunnen we van allerlei gerechten worst maken. Je kunt er bijvoorbeeld een rijst- en couscous gerecht in stoppen, die komen er dan als worst weer uit en die kun je weer in kleine of grote stukjes snijden, een worst met alleen rijst of couscous, of allebei tegelijk. “We hebben ook een barbecue-bijeenkomst georganiseerd, met alleen maar mannetjesvlees, om mensen na te laten denken over waarom we met z’n allen eigenlijk alleen vrouwtjesvlees eten. De mensen konden zelf proeven dat mannetjesvlees bijzonder lekker kan zijn. Maar ook doen we bijzondere caterings en geven we advies aan grote bedrijven zoals Danone, over hoe ze modern kunnen blijven”.

Chocoladecreaties

Na het vertellen over hun beroepskeuze en allerlei mooie projecten wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan met… chocolade! In drie groepen verplaatsen de leerlingen zich in de rol van voedselcurator. De eerste groep smeert de chocolade op de plaat, de tweede groep legt er allerlei lekkers bovenop en de derde groep mag het, als het hard is in stukken verdelen. Het is niet makkelijk om er met z’n allen uit te komen over hoe er gesmeerd wordt, welk lekkers waar gelegd mag worden en of de chocolade in kleine, grote, eerlijke of oneerlijke stukken verdeeld moet worden. Een mooie les over samenwerken.

“Heeft u een vriendje?”, vraagt Sunaida aan het einde van de dag aan Digna. “Ik ben met Lucas getrouwd, dat is niet altijd gemakkelijk, want er is het gevaar dat je thuis ook alleen maar over het werk praat, maar dat gaat steeds beter hoor!”, zegt Digna. Tja, als je zulk leuk werk hebt, is het ook lastig om er niet over te praten!