fbpx
020 – 280 17 00 EN

Uniek netwerk

09-09-2014

9 september 2014
De IMC Weekendschool landelijke alumni- & partnerdag, Horizon, was een geweldig succes. Ruim 300 deelnemers lieten zien dat dit een netwerk is dat werkt. Voor veel oud-leerlingen leverde de dag waardevolle contacten op. 

Een stukje verder kijken dan je neus lang is, oftewel je horizon verbreden. IMC Weekendschool zet groots in met een evenement dat precies dat beoogt. Met Horizon heeft de weekendschool een evenement neergezet waar partners van de stichting en oud-leerlingen elkaar ontmoeten, leren kennen en samen aan de slag gaan.

Niemand minder dan Klokhuispresentator Maurice Lede praat het hele programma aan elkaar: “Je hebt twee dingen nodig om een droom uit te laten komen: wilskracht en mensen die je een kans geven.” In een rap tempo komen diverse gastsprekers naar voren. Stuk voor stuk weten ze de juiste snaar te raken. Heleen van Hall, Dean of Campus van Nyenrode maakt een treffende vergelijking: “Sommige mensen kijken misschien raar op als ze de weekendschoolleerlingen hier rond zien lopen. Ik vind het niet zo vreemd. Ook wij zijn opgericht met het bedrijfsleven, ook wij motiveren en stimuleren mensen om een bijdrage te leveren. Bij ons zijn ze alleen net een beetje ouder.” Ze kijkt de leerlingen aan: “Het zou mooi zijn als een aantal van jullie straks ook hier door de poorten loopt als student.”

Gigantisch netwerk
Oud-leerling Nachenthaly Francisco uit Tilburg spreekt haar zorg uit in een rondetafelgesprek met onder andere Prem Radhakishun en Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester. “Ik studeer nu aan de universiteit, maar ben nu al heel erg bang dat ik geen werk ga vinden.” Bouwmeester reageert: “Je moet heel brutaal zijn, brutale mensen hebben de halve wereld. Iedereen wil je heel graag helpen, als je een beetje weet welke kant je op moet. Dus bel en ga op bezoek bij mensen die iets voor je kunnen betekenen en zorg dat je op plekken komt waar je meer kan leren. Wat de weekendschool heeft: een gigantisch netwerk. Gebruik dat, iedereen die je contact zal je helpen. Mijn allerbelangrijkste advies is: zet dat in!”

Kleine zeurpiet
Prem zou Prem niet zijn als hij de bal niet even eigenzinnig terugkaatst: “Je bent een kleine zeurpiet. Je kan denken als je van de universiteit komt, dat is ontzettend belangrijk. Heleen Terwijn, oprichtster van de weekendschool had ook niets, behalve een idee: ‘Ik ga op zondag een schooltje beginnen.’ Denk aan Steve Jobs, die werd van de universiteit getrapt en begon later Apple.”

Voice of Holland
Een geweldige ervaring voor zowel alle partners als de oud-leerlingen. Een dag waar ruim 300 deelnemers elkaar konden ontmoeten en leren kennen. Een programma boordevol leuke en leerzame activiteiten. De energie was voelbaar. De treffende woorden van The Voice Of Holland-ster Mitchell Brunings, zeggen eigenlijk precies waar het op staat: “Laat niemand je ooit zeggen dat je je passie niet moet naleven. Er zit altijd wel iemand in een rode stoel. Als je echt je best doet en er echt voor gaat, draait er altijd iemand voor je om.” 

 

Wat vonden de deelnemers en de gastdocenten? 

                                         

13.00 uur– Professor Vincent Icke: “Ik heb heel veel zin in deze dag. Het publiek zal heel erg divers zijn, dat maakt het een echte uitdaging. Oud-leerlingen en partners, dat zijn allerlei verschillende leeftijden en achtergronden. Absoluut een uitdaging, maar wel erg interessant. Ik ben van plan eerst een plenair gedeelte te doen, maar dan wil ik bij een denktank steeds een partner aan een oud-leerling koppelen. Ik denk dat daar hele mooie dingen uit kunnen komen. Ik laat ze nadenken over of er al dan niet leven is buiten de aarde in ons heelal. Ongetwijfeld dat daar verschillende meningen over zijn.”   

 

15.30 uur – Daniëlle Dontje (18 jaar, Groningen): “Ik had een gedicht geschreven voor vandaag. Het thema was natuurlijk Horizon, dus dat was wel handig. Ik heb wat dingen van mijn verleden erbij gehaald en er stond heel snel wat op papier. Het is beginnen met één zin en dan komt de rest vanzelf. Deze dag was echt geweldig. Eerst mijn gedicht voordragen, daarna twee hele interessante workshops. Ik heb nu al zin in de volgende keer.”

 

16.00 uur – Soufiane El Hadouchi (13 jaar, Rotterdam): “Het was een leuke dag, ik heb er erg van genoten. Ik heb vandaag de workshop DJ gedaan. Ik heb geleerd hoe ik platen moet draaien en op het feest aan het einde van de dag mag ik weer draaien. In een uurtje leer je vooral de standaard dingen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd wanneer je extra bas moet inzetten. Ik heb ook geleerd hoe je het beste van het ene nummer naar het andere kunt gaan, maar dat is een heel technisch verhaal.”

 

17.00 uur – Elsin Kapetanovic (13 jaar, Groningen): “Ik heb vandaag de workshops Acteren en Handel gedaan en eigenlijk hebben die wel wat met elkaar te maken. Met acteren ga je echt actief aan de slag. Je praat heel veel, je beweegt, eigenlijk is het doen wat je wilt. Met handel moet je dat ook doen. Je moet je product goed in de markt zetten. Je moet zeggen wat je wilt verkopen, dat moet je goed kunnen presenteren en dan lijkt soms wel op acteren. Ik wil acteur worden later.”

 

18.00 uur – Prem Radhakishun: “IMC Weekendschool is geen goed doel voor mij. De weekendschool is maatschappijparticipatie, het is een investering in de maatschappij. Het is een eer om gevraagd te worden door iemand als Heleen Terwijn. Ik houd van onderwijs; de sleutel van emancipatie is onderwijs. Als een gepassioneerd iemand die met iets moois bezig zoals Heleen, me vraagt om te helpen dan is dat alsof je wordt uitgekozen voor een voetbalteam. Ik dacht echt ”Wauw’. Dit is zoals andere mensen naar het theater of de bioscoop gaan, dat is de weekendschool voor mij.”

 

18.30 uur – Nachenthaly Fransisco (19 jaar, Tilburg): “Het was echt een super intensieve dag. Maar het was zó leuk! Ik liep hier net in de tuin en je ziet overal mensen met elkaar praten, elkaar beter leren kennen. Dan denk ik: daar doen we het toch eigenlijk allemaal voor. Ik zat vanmorgen in een discussie met Prem en Lea Bouwmeester die me van alles te zeggen hadden op basis van een vraagstuk dat ik had ingebracht. Het vinden van een goede baan is belangrijk, daar moet je al op tijd over nadenken.”