fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC Weekendschool presenteert boek over gastdocenten

02-07-2018

‘Het Mooiste Vak ter Wereld’, onze jubileumpublicatie met 20 portretten van gastdocenten is afgelopen donderdag gepresenteerd in de IJzaal van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Zonder gastdocent geen weekendschool. Al ruim twintig jaar draait het succesvolle concept van de weekendschool op de passie en toewijding van de dokter, advocaat, filmmaker, de sterrenkundige of de journalist. Dat doen ze vaak vele jaren achtereen en zonder enige tegenprestatie. Of het moet de energie en het enthousiasme zijn die een ontmoeting tussen leerling en gastdocent teweeg brengt.

Hoog tijd dus voor een eerbetoon aan deze ‘motor achter de weekenschool’, in de vorm van een publicatie, waarin 20 gastdocenten over wie ze zijn en waarom ze zij het mooiste vak ter wereld hebben -en doceren op de weekendschool. Samen vormen zij een mooi vormgegeven pars pro toto van alle gastdocenten die zich de afgelopen 20 jaar hebben ingezet. ‘Een menselijke ketting van alle gastdocenten sinds 1998 (36 duizend!) zou van Amsterdam naar Den Haag lopen’, becijferde oprichter Heleen Terwijn tijdens de presentatie.

In aanwezigheid van collega’s, betrokkenen en natuurlijk de geportretteerde gastdocenten zelf vertelden journalist Daphne Riksen en fotograaf Els Kocken over de totstandkoming van het boek en nam gastdocent en filmmaker David Lammers het eerste exemplaar in ontvangst. Lammers vertelde over zijn beginjaren bij de weekendschool, eind jaren negentig, toen hij samen met de leerlingen Amsterdam Zuidoost op stap ging om te filmen en hoezeer deze ervaringen hem inspireerde, ook in zijn latere werk. . ‘Ik vond het leuk om die verhalen over hun eigen omgeving te maken en de kinderen ervan te doordringen dat dit voor buitenstaanders wel degelijk interessant was.’  Lees hier het hele verhaal van David Lammers,