fbpx
020 – 280 17 00 EN

Juridisch talent uit Tilburg helpt professionals met strafzaak

24-10-2016

Advocaten, verschillende rechters, officieren van Justitie en een debattrainer hebben aanstormend Tilburgs talent gevraagd om te helpen bij het voorbereiden en uitvoeren van een echte strafzaak.

recht1

In Tilburg heeft een inbraak plaats gevonden in een apotheek en hiervoor was de deskundigheid van onze jonge toppers nodig. Speciaal hiervoor hebben de leerlingen uit het tweede jaar van IMC Weekendschool Tilburg zich drie weken lang verdiept in het Nederlands recht.

De aftrap

Op 18 september werd het schooljaar voor de IMC Weekendschool Tilburg geopend op de inspirende omgeving van de Tilburg University, de thuisbasis van de leerlingen. De zon begon te schijnen en eigenlijk maakte dat niet veel uit, zelfs op een stormachtige dag hadden de leerlingen het weer doen vergeten door zelf zo te schijnen! Blije gezichten alom en de dag was ingericht om op speelse wijze het jaar te open. Quizen, spellen en leuke activiteiten om elkaar weer te leren kennen in het nieuwe schooljaar. Handjes schudden aan de nieuwe docenten en sterk zijn om niet te huilen om de vertrekkende. De leerlingen vallen met hun neus in de boter want dit jaar trappen we het jaar af met het vak Recht. Enthousiaste blikken en nieuwsgierige kids dus op deze eerste dag van het jaar.

Mooie ontmoetingen

Het vak recht gaf vele mooie ontmoetingen tussen leerlingen en advocaten, rechters en OvJ’s. Willen de leerlingen kunnen helpen tijdens een strafzaak dan zullen ze hiervoor toch echt kennis moeten hebben over het recht en de beroepen hierin. Vooraf vroegen we aan de leerlingen hoe een rechter er eigenlijk uit zou zien en de leerlingen waren het er wel mee eens dat het een slimme meneer moest zijn, eentje met een bril en dure kleren en waarschijnlijk ook een dure tas, zo’n leren. Meneer zal ook wel streng zijn en een beetje saai want hij moet zoveel lezen. Een uur lang hadden de leerlingen de tijd om echt alles te vragen aan de advocaten, rechters en OvJ’s. Dit leverde enorm mooie gesprekken op. Bent u wel eens omgekocht? Wat was de zwaarste straf die u ooit gegeven heeft? En hoelang moet ik eigenlijk studeren om advocaat te worden? Mag je als advocaat eigenlijk liegen en waarom die zwarte… uuh jurk?

De masterclasses

Na deze kennismaking met bovenstaande beroepen was het beeld van de leerlingen over het recht in Nederland een stuk duidelijker geworden. Raar om te horen dat Nederlands rechters bijvoorbeeld helemaal geen hamer hebben. Erg jammer ook, want hier wilden ze allemaal wel eens mee slaan… Na de kennismaken zijn leerlingen in groepen aan de slag gegaan met het voorbereiden van de zaak. Er waren trainingen in snelpleiten. Een debatcursus gericht op het leren en geven van argumenten en de strafzaak; die de leerlingen in de rechtbank gaan behandelen werd als een echt poltierapport voorbereid.

recht2

Angstige momenten en trotse professionals

De dag dat we naar de Rechtbank gingen om de zaak te behandelen was voor de leerlingen aangebroken en dat was heel gaaf! Ze gingen dus een zaak behandelen en een bezoek brengen aan het cellencomplex. Ruim 50 kinderen werden in 5 groepen verdeeld en die werden gekoppeld aan een van de bovenstaande beroepen. Iedere groep was dus verantwoordelijk voor de inhoud van de zitting en dit ging er heel serieus aan toe! Tijdens het voorbereiden van de zitting binnen deze groepen was er ook tijd om een bezoek te brengen het cellencomplex. De bodes van de rechtbank namen dit voor hun rekening en het was erorm schrikken toen de leerlingen erachter kwamen dat de verdachten (lees: acteurs) in de cellen zetten! Eentje was kennelijk enorm boos want ze sloeg en trapte enorm hard op de dikke stalen deuren. Kinderen van 11/12 jaar zijn enorm snel en wanneer dit vak geen recht geheten had maar de Olympische Spelen hadden zeker wat angstige sprinters een hele puike prestatie neergezet. Gelukkig was er voor de zitting nog een pauze om alle gemoederen weer te doen berusten.

De arena

Op het moment dat de leerlingen samen met hun eigen rechter, advocaat of OvJ de zaak ging behandelen bleek dat de zitting strak geleid werd door de bode. Een van de leerlingen vertelde achteraf dat hij veel meer een gladiotoren gevecht verwacht had. Dit bleek niet zo te zijn. Enorm spannend was het toen de verdachten de zaal werden binnen gebracht. Bij sommigen leerlingen gaf dit heftige Sinterklaas gevoelens te weeg. Waren ze nou echt of nep? Die nodige spanning zorgde ook voor de welkome rust en geloof het of niet maar de 50 leerlingen hebben de zitting zo goed uitgevoerd, dat de ondersteunde begeleiders allemaal weinig te doen hadden. Vijf jaar cel en voor de ander 80 uur taakstraf. Op basis van goede argumenten zijn de leerlingen tot deze keuze gekomen. Het advies van de advocaten en de OvJ in kennisgenomen.

Selfie-time

Met haar zwaard in de houding, zeulend met een weegschaal en dan ook nog eens met een blinddoek om is vrouwe Justitia toch een leuke om mee op de foto te gaan, helemaal als je ook nog eens zo’n zwarte toga aanhebt. Tijd voor een groepsfoto en de nodige bedankjes en zo is het vak recht voorbij gevlogen. Het was voor de leerlingen een inspirerend vak over hoe het er aan toe gaat in de echte wereld. De leerlingen hebben veel mogen leren al kijken we alleen maar naar de naam van de ju.. toga. De leerlingen hebben nu vakantie van de weekendschool en gaan na de vakantie beginnen met het vak Ontdek Tilburg om daarna zich te buigen en te verdiepen in het vak Theater.