fbpx
020 – 280 17 00 EN

Kerngezond naar de huisarts!

28-05-2015

Hoesten, keelpijn, griep, vermoeidheid of een loopneus. Ziekteverschijnselen die al snel resulteren in een bezoek aan de huisarts. Toch was er zondag 17 mei geenszins sprake van dit alles: vlijmscherp en kerngezond bezochten de leerlingen van IMC Weekendschool huisartsenpraktijk Mozaïek aan de Rotterdamse Slaghekstraat. Daar namen ze een kijkje achter de schermen, want wat doet een dokter? En, wat doen al die andere mensen (rondlopend in een huisartsenpraktijk) nu eigenlijk de hele dag?

Eén van “die andere mensen” is logopedist Taco Cats. ‘Weet iemand wat een logopedist doet?’ legt hij de leerlingen voor tegen de achtergrond van een grote kast met daarin kinderboeken als Vos & Haas en Het leven van een loser. Vingers schieten de lucht in en al snel volgt het antwoord. ‘Oké, dan wil ik nog vier andere paramedische beroepen aan jullie voorleggen,’ gaat Taco verder. Beroepen als psycholoog, orthopedagoog en diëtist passeren de revue en ook de oefentherapeut komt langs. ‘Zo geven wij oefentherapie Cezar,’ vertelt Taco de leerlingen. ‘Deze vorm van therapie richt zich op klachten door een verkeerde houding of beweging.’

Carola Ruigrok, toekomstig rechterhand van de medisch specialist, neemt de leerlingen mee in de wereld van snijwonden, wratten en moedervlekken. ‘Een bloedende wond moet natuurlijk altijd goed schoongemaakt worden,’ vertelt Carola. ‘Wanneer een wond groot is en de wondranden ver uit elkaar liggen, kunnen er problemen ontstaan met de genezing. De kans op infecties is dan groot. Daarom gaan we oefenen met hechten. Wie wil proberen?’ Wederom veel vingers en enthousiast gaan de leerlingen aan de slag met het hechten van een wond.

Na wat gepriegel met draad worden de wonden vakkundig gedicht en kunnen de leerlingen door naar Janne Waagmeester, verpleegkundig specialist in opleiding. Janne laat de leerlingen elkaars hartslag meten, trommelvliezen bestuderen en de ogen testen. Tot slot leggen de leerlingen elkaar verschillende casussen voor. Kylie: ‘Ik heb veel slijm in m’n keel. Wat zou het kunnen zijn, dokter?’ Dokter Wail zet een bezorgde blik op een stelt diagnoses aan de lopende band. Kortom, een leuke en bovenal leerzame dag bij huisartsenpraktijk Mozaïek aan de Slaghekstraat.