fbpx
020 – 280 17 00 EN

“Kunst kan je verrassen!” IMC Weekendschool bezoekt Rijksakademie

12-02-2016

Leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West kregen zondag 7 februari dé kans om de Rijksakademie van Beeldende Kunsten van binnen te bekijken. Hoe zien de ateliers van de kunstenaars er uit? En hoe gaan zij te werk?

“Kunst kan verrassend zijn. Ook al heb je het zelf getekend, iets wat je misschien niet per sé mooi of goed gelukt vind, toch kan je erdoor verrast worden.” Leerling tijdens workshop ‘blind tekenen’.

Dankzij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten konden leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West een exclusief kijkje nemen in de wereld van ‘de kunstenaar’. Martijntje van Schooten, Susan Gloudemans en Rebecca Kraanen namen de leerlingen mee naar de ateliers en de werkplaatsen van de Rijksakademie. Het gebouw zelf met zijn gangen en glazen muren, de machines om mee te werken en al die materialen maakten al behoorlijk wat los bij de leerlingen. Maar de grootste inspiratie kwam van de kunstenaars en de leerlingen zelf.

Twee resident kunstenaars van de Rijksakademie, Aimée Zito Lema en Marije Gertenbach, verwelkomden groepjes leerlingen persoonlijk in hun atelier. Om rond te kijken en al hun vragen te stellen. Niet alleen over ‘wat’ zij aan het maken zijn of hoe zij dat doen. Maar ook over het gebruik van materiaal. Hoe maak je bijvoorbeeld verf of gips? Naast al deze indrukken was er voor de leerlingen ook tijd om zelf aan de slag te gaan. Resident kunstenaar Koen Doodeman gaf de leerlingen de opdracht om elkaars portretten te tekenen, maar… zonder naar je papier te kijken en daarna met je ogen dicht. Door goed te voelen waar of wat je tekende, was het creatieve proces niet alleen spannend maar ook heel leuk! Het maakte zo ook niet uit of het goed of fout was wat je maakte. Niet direct iets veroordelen en weggooien, zo oefenden we de ‘mindset’ van een kunstenaar. Want op deze manier kan je jezelf ook echt verrassen met je eigen kunst!