Leerlingen IMC Weekendschool presenteren zelfgemaakte documentaire tijdens Cinekid festival

11-10-2016

‘Ik en de wereld om mij heen.’, luidt de titel van de zelfgemaakte documentaire van de weekendschool leerlingen uit Amsterdam Noord, die op zondag 16 oktober tijdens het Cinekid festival in première zal gaan.

Tijdens het vak Film zijn de tweedejaars leerlingen (11 jaar) van de vestiging in Amsterdam Noord de afgelopen weken begeleid door Filminstituut EYE en Firekids Filmproducties bij het maken van een mini-documentaire. Met hulp van professionals uit het film- en documentairevak kruipen zij in de rol van regisseur of cameraman, met een verrassende kijk op zichzelf en de wereld. Op het Cinekid festival zal de film worden vertoond in de grote zaal van het Ketelhuis, en zullen makers en betrokkenen na afloop een toelichting geven op de totstandkoming. Cinekid is het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd. De 30ste verjaardagseditie van het festival vindt plaats op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam van 15 t/m 21 oktober 2016.

Aansluitend aan de première zullen de derdejaars leerlingen (12 jaar) van alle Amsterdamse vestigingen (Noord, West en Zuidoost) deelnemen aan een ‘debattle’ over de stelling “Kunstzinnige vorming is belangrijker dan de Nederlandse taal leren”. Dit bijzondere debat, waarbij ook kinderen en jongeren uit asielzoekerscentra zijn betrokken, is georganiseerd door Cinekid en Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL). DKJL zet in op het versterken van de mondelinge taalvaardigheid van leerlingen, maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar en biedt kinderen en jongeren een podium om hun stem te laten horen. De weekendschool leerlingen zijn goed voorbereid op het debat dankzij een masterclass van DJKL. Het debat wordt gepresenteerd door Evelien Bosch (Zapp) en geleid door Chantal Deken (oprichter Stichting Discussiëren Kun Je Leren). Een optreden wordt verzorgt door Syrische muzikanten.

Links: www.cinekid.nl, www.discussierenkunjeleren.nl