fbpx
020 – 280 17 00 EN

Leren pleiten bij Pels Rijcken

04-04-2016
“Hoeveel mensen maken dit nou in het echt mee?” Zo sloot Shivani, 11 jaar, de les van afgelopen zondag 3 april 2016 bij advocatenkantoor Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn af. En zo voelden meer leerlingen zich, in een echte toga, jouw kant van een zaak bepleiten en dan natuurlijk hopen dat de uitspraak van de rechter niet tegenvalt!

Om 11.30 kwamen er 31 leerlingen van IMC Weekendschool Den Haag het kantoor binnen. Ze keken hun ogen uit! Allereerst werd er in de grote vergaderzaal door de advocaten van Pels Rijcken een introductie gegeven en een voorbeeldcasus behandeld: overlast van ganzen op Schiphol. Met de vraag: mogen de ganzen uit veiligheidsoverwegingen worden doodgeschoten of moet er naar andere oplossingen worden gezocht. Het doodschieten vonden de leerlingen wel zielig, maar de grote vraag bleef toch hoe je de ganzen weg krijgt van Schiphol, want ‘het is tenslotte hun huis, dus daar willen ze ook weer naartoe terug’.
Na deze introductie gingen de leerlingen uiteen om in groepjes hun kant van een van een casus voor te bereiden. De casussen die die middag behandeld zouden worden, waren: Door de FBI kraken van een Iphone, Geert Wilders en vrijheid van meningsuiting, Ongeluk met de Monstertruck en Vals spelende sporters. Iedereen ging vol enthousiasme aan de slag.
En nadat er van een geweldige lunch was genoten, gingen ze dan echt pleiten! Het aantrekken van de toga’s en het wisselen van de groepjes is altijd even een drukte, maar als iedereen zit worden de leerlingen erg serieus. Vol overgave en met goede argumenten bepleiten ze hun kant van de zaak: “Wilders heeft wel vrijheid van meningsuiting, maar hij mag niet een heel volk aanspreken voor iets wat een paar mensen doen” en “Het is niet eerlijk dat alle sporters uit Rusland niet naar de Olympische Spelen mogen omdat een paar van hen doping hebben gebruikt”.
De rechters hebben wijs uitspraak gedaan (“Yes, Wilders moet 2 weken in de plantsoenendienst werken!”) en met een cadeau tasje en een ijsje gaan de leerlingen heel blij weer terug naar de weekendschool.