fbpx
020 – 280 17 00 EN

Maak de wereld slimmer met computers! Het digivak Informatica met IBM

06-05-2015

Tijdens het vak Informatica laat IBM laten zien wat een IT-bedrijf doet, welke beroepen er mogelijk zijn en krijgen de leerlingen practicumlessen programmeren.

IBM neemt de eerstejaars van IMC Weekendschool Amsterdam West jaarlijks mee op een ditigale reis door het vakgebied Informatica. Zo ook dit jaar. De eerste zondag vond plaats op het IBM-kantoor in Amsterdam, waar leerlingen meteen aan het denken werden gezet. Want wat doet een IT-bedrijf? En hoe maakt een IT-bedrijf de wereld slimmer met computers? Maakt IBM eigenlijk nog wel computers? En als je dan een computer wil kunnen besturen, hoe programmeer je die dan?

Met deze vragen gingen we hard aan de slag. In teams. En zo echt mogelijk, net als bij IBM. Want eerst moet je als “adviseur” met een klant praten. En daarna ben je de “onderzoeker” die het probleem of de situatie goed leert kennen. De “bedenkers” van een oplossing en de “bouwers” daar van gaan daarna aan de slag. Om het product tot slot te kunnen verkopen aan de klant. Zo gaat het in het echt, dus zo gingen de leerlingen aan de slag.

Met succes! Want voor het probleem ‘bedenk een oplossing voor de troep van koningsdag’ of het dilemma ‘wel/geen data van consumenten opslaan als IT-bedrijf’ kwamen na goed nadenken, doorvragen en overleggen heel goede oplossingen. En ook het bouwen – met 1 robot of 1 scratch-programma – ging met veel samenspraak. Alle uitdagingen zijn de leerlingen, met goede moed, een hoop creativiteit en de hulp van heel veel medewerkers van IBM en weekendschool-vrijwilligers serieus aangegaan. Een grote groep leerlingen wilde later ook wel voor IBM werken. Hoe zou hun wereld er over 20 jaar uit zien? En zouden zij de wereld slimmer hebben gemaakt met computers?

Speel zelf thuis Scratch: https://scratch.mit.edu/

Kijk hieronder voor alle foto’s. En onder alle foto’s vind je nog meer filmpjes en interessante links!

Meer zien en doen?

Smarter Planet (IBM):

En zo ging het vorig jaar…