fbpx
020 – 280 17 00 EN

Mooie woorden Stichting IMC Weekendschool in Eerste Kamer

25-02-2020

De leerlingen na afsluiting van het ochtendgedeelte met Boris Dittrich

Eerste kamerlid Boris Dittrich (D66) sprak tijdens de behandeling op 4 februari in de Eerste Kamer van het eindrapport staatscommissie parlementair stelsel in mooie bewoordingen over Stichting IMC Weekendschool, nadat hij op de IMC Weekendschool-locatie in Amsterdam-Noord de zondag daarvoor een les mocht geven bij het vak Nederlandkunde. Duidelijker kan een parlementariër niet zijn als het gaat over onze ‘weekendschool-filosofie’.

Zijn woorden tijdens de behandeling:

‘Ik rond af met nog een onderwerp dat nog niet echt aan de orde is gekomen, namelijk het burgerschapsonderwijs. D66 wil dat er meer structurele aandacht komt voor democratisch burgerschap bij jongeren op school. Kennis over de werking van democratische instituties en mensenrechten is in een democratie onmisbaar voor volwaardige participatie. Ook gaat het om het ontwikkelen van vaardigheden voor hoe je op een democratische manier je stem kunt laten horen en conflicten kunt oplossen in de samenleving. Afgelopen zondag had ik de eer om les in democratie te mogen geven op IMC Weekendschool in Amsterdam-Noord, in een achterstandsgebied. Ik moet zeggen dat ik echt getroffen was door het enthousiasme en het kennisniveau van kinderen van 12 jaar. We hadden op een gegeven moment een heel debat over: moet er wel of niet een vuurwerkverbod komen? Wat mij opviel, is dat een heleboel van die kinderen oog hadden voor groepen in de samenleving die misschien last hebben van dat vuurwerk. Ze trokken zich het lot van die andere mensen aan. Toen dacht ik: het is mooi om burgerschapskunde al op jonge leeftijd via het onderwijs met jongeren te bespreken.’

Het is ook een mooie aanbeveling voor het vak Nederlandkunde dat Stichting IMC Weekendschool in samenwerking met en met steun van het Madurodam Kinderfonds heeft ontwikkeld.