fbpx
020 – 280 17 00 EN

Op “werkbezoek” bij het Twaalfde Huis

03-12-2013

“Ik wist niet dat het zo moeilijk was om van een verslaving af te komen.” “Komen hier allemaal kunstenaars?”

Zondag 1 december waren de derdejaarsleerlingen van IMC Weekendschool op bezoek bij het Twaalfde Huis. Het was voor de leerlingen de aftrap van het vak politiek waarbij dit “werkbezoek” een diepe indruk heeft gemaakt. Oud deelnemer Eric en stagiair Marja vertelden over hun leven als dak-/thuisloze en verslaafde. “Op mijn 12e heb ik voor het eerst wat gebruikt.” “Iedereen komt op een gegeven moment in aanraking met drugs.” “Ik kon niet meer lopen van de pijn tijdens het afkicken.”

De leerlingen waren erg onder de indruk van deze verhalen. Naast de aangrijpende verhalen kregen de leerlingen van Coen van der Heijde een rondleiding door het pand en uitleg over de verschillende plekken en werkzaamheden. Hoe komt iemand voor het eerst binnen en wat doen de mensen bij de dagbesteding. De leerlingen waren het meest jaloers op het niveau van de kunstwerken in de creatieve ruimte. Zelf gingen ze aan de slag met het maken van folderpakketjes. Ze hadden er zin in want binnen de kortste keren waren de folder op.

Waar de leerlingen aan het begin van de dag nog het idee hadden dat “deze mensen” dom en eng waren was dit aan het einde van het bezoek veranderd in respect voor het afkicken en bewustwording dat dit jezelf of iemand in je omgeving ook kan overkomen.