fbpx
020 – 280 17 00 EN

Passie voor het horecavak

09-02-2015

09 FEBRUARI 2015

IMC Weekendschool in de Prinsenhof : passie voor het horecavak http://www.groningerondernemerscourant.nl
“Hartelijk welkom bij IMC Weekendschool in de Prinsenhof. U kunt daar uw jas ophangen, past u op voor het afstapje?” Als volleerd gastheer ontving leerling Asllan afgelopen zondag samen met zijn medeleerlingen, allemaal ongeveer 13 jaar, prominenten uit het Groningse bedrijfsleven, leden van de Rotary Groningen en wethouder Joost van Keulen in de Prinsenhof aan het Martinikerkhof. Daar genoten zij van een heerlijke brunch, bereid en geserveerd door de leerlingen van IMC Weekendschool Groningen als onderdeel van het vak horeca.

IMC Weekendschool Groningen is in 2007 opgericht om gemotiveerde jongeren van 10 tot 14 jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken aanvullend onderwijs, door gepassioneerde gastdocenten, te geven. De leerlingen volgen 2,5 jaar lang elke zondag lessen op het gebied van onder meer Horeca, Recht, Geneeskunde, Journalistiek, Scheepvaart, Film, Wiskunde, Ondernemen en Beeldende Kunst. Bij bijna elk vak hoort een excursie. De Weekendschool wordt afgesloten met een diploma.
De lessen worden gegeven door enthousiaste professionals uit de beroepspraktijk (gastdocenten), in samenwerking met medewerkers van IMC Weekendschool. Bedrijven en fondsen financieren alle onderdelen van IMC Weekendschool en de gastdocenten leveren hun bijdrage onbetaald. Daardoor is het weekendschoolonderwijs voor de leerlingen gratis.

Chirurg worden; of het theater in
In Groningen volgen 110 leerlingen uit groep 7, 8 en de brugklas het weekendonderwijs. Inge van der Veen is locatiemanager van de vestiging Groningen. “Bij ons maken de leerlingen kennis met professionals die echt een passie hebben voor hun vak en daar met trots over vertellen. We laten ze een deel van de wereld zien waar ze niet vanzelf mee in aanraking komen.” Zoals de wetenschap: Rudshentely, een van de leerlingen, draagt om haar hals een kleinood dat gevuld is met haar eigen DNA; een tastbaar resultaat van de kennismaking met de wereld van de microbiologie. Of de wereld van de gezondheidszorg: leerling Roeqayyah wil misschien later chirurg worden. Of iets in het theater, dat kan ook.

Passie in de Prinsenhof
Zondag stond in het teken van de wereld van de horeca. De Prinsenhof en horeca-groothandel HANOS boden de leerlingen de gelegenheid hun vak horeca in praktijk te brengen met een brunch in dit prestigieuze restaurant en hotel in hartje Groningen. Van het eten bereiden, de servetten vouwen en de aankleding van de tafels tot de ontvangst van de gasten en het uitserveren van de gerechten, alles werd met de gepassioneerde begeleiding van de medewerkers van de Prinsenhof tot in de puntjes uitgevoerd.

Tieneke Klinkert van de Prinsenhof: “Het is zo leuk om met deze kinderen te werken. Ze zijn niet bang en ze pikken alles heel snel op. Wij zijn trots op ons vak en het bedrijf en op deze manier willen wij graag aan de leerlingen van IMC Weekendschool laten zien hoe mooi ons vak is. Onze medewerkers waren dan ook gelijk enthousiast om deze gastles te geven. Een oud-stagiair van ons, Koen, is er zelfs speciaal voor teruggekomen.”

Klinkert is warm pleitbezorger voor IMC Weekendschool. “Ik kende het al vanuit Utrecht, waar ik zelf bij betrokken was als vrijwilliger en gastdocent. Het is zo’n mooi initiatief, ook omdat het helemaal gedragen wordt door het bedrijfsleven. Er komt geen subsidie aan te pas.” De aanwezigheid van veel prominente Groningers onderstreept hoe breed dit initiatief gedragen wordt. Zo waren onder meer aanwezig Mark Vletter, Hans Kranenburg, Joshua Peper, Xandra Groenewold, Lambert Zwiers, wethouder Joost van Keulen en leden van Rotary Groningen. Zij konden zo met eigen ogen zien hoe welbesteed de opbrengst van de wensboom Dennie is: deze actie van de Rotary samen met de binnenstadswinkeliers leverde maar liefst 25.000 euro op voor IMC Weekendschool en het Beatrix Kinderziekenhuis.

Future for life

IMC Weekendschool geeft leerlingen perspectief en zelfvertrouwen. En dat straalde er bij alle tieners duidelijk vanaf: iedereen deed zijn en haar taak met een soort natuurlijke vanzelfsprekendheid en zelfbewustheid. Daar kunnen de leerlingen ook in hun latere carrière veel baat bij hebben en daarbij blijft IMC Weekendschool hen ondersteunen. Locatiemanager Inge van der Veen: “We blijven ze volgen, ook als ze bij ons afgestudeerd zijn. We bieden onze alumni aanvullende activiteiten om zich verder te ontwikkelen en gefundeerde keuzes te maken voor hun opleiding en beroep. Ze kunnen ons altijd bellen met vragen en we brengen ze in contact met professionals. Ze krijgen dus een netwerk voor het leven.”
Het diploma is een toegangsbewijs tot het Future for Life Institute van IMC Weekendschool. Daarnaast is FFL een platform waar alumni, (gast)docenten en sponsors live en online met elkaar in contact kunnen blijven om zo gezamenlijk de weekendschool-spirit voort te zetten. Door goed contact te onderhouden met oud-leerlingen en hen te blijven volgen, worden ook de resultaten van de weekendschool zichtbaar. Op dit moment zijn meer dan 1.000 alumni aangesloten bij het Future for Life Institute. Dit aantal neemt elk jaar toe met circa 250 oud-leerlingen. In 2015 zullen er naar verwachting 1800 weekendschool alumni zijn, tussen de 13 en 28 jaar.

IMC Weekendschool is altijd op zoek naar ondernemers, bedrijven en organisaties die hun bijdrage op wat voor manier dan ook willen leveren. Wie meer wil weten over IMC Weekendschool: www.imcweekendschoolgroningen.nl