Hoe word je wethouder? Wat betekenen de woorden ‘sociaal domein’? Hoe voer je een debat en wat is nu een goede verkiezingsposter? Wethouder Jan den Dunnen, oud-wethouder Karen van Hunnik en raadslid Sean Bogaers mochten de leerlingen van ons programma IMC on Tour in Laren tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen binnenleiden in de wereld van de politiek.
Terwijl de buitenwereld zijn stem uit kan brengen, komen bij de Internationale Schakel Klas (ISK) van Laren de gemeenteraadsverkiezingen de klas in. Wethouder Jan den Dunnen vertelt over het werk van een wethouder. Het duurt niet lang of de handen van de leerlingen vliegen omhoog. Vragen genoeg: ‘Hoe word je wethouder? Wat betekenen die mysterieus klinkende woorden ´sociaal domein´ precies? Jan legt uit dat hij eerder al in Eemnes wethouder is geweest en dat hij vanuit daar gevraagd werd om in Laren hetzelfde nog eens te doen. Sociaal domein betekent dat hij bezig is met de inwoners van Laren en wat hun verbindt. Oud wethouder Karen van Hunnik legt heel duidelijk uit dat politiek ons allemaal aangaat en stiekem eigenlijk best leuk kan zijn. Raadslid Sean Bogaers vertelt over zijn werk en laat zien dat politiek niet enkel iets voor oudere mensen is.
Coachen vanaf de zijlijn
Heel leerzaam maar het is tijd om zelf politiek te bedrijven. Na een korte uitleg kost het de leerlingen weinig moeite om het debat met elkaar aan te gaan. Er worden verkiezingsposters gemaakt en een kleine verkiezing in de klas vormt het slotstuk van de dag. De echte politici coachen vanaf de zijlijn en kijken vooral met bewondering toe hoe er wordt gesproken en ontworpen. Een geslaagde dag die laat zien dat politiek belangrijk en tegelijk leuk kan zijn.
Over IMC on Tour
Bij het programma IMC on Tour van Stichting IMC Weekendschool krijgen nieuwkomerskinderen uit taalklassen in de leeftijd van 9 tot 12 of internationale schakelklassen 12-20 jaar, elke week, buiten de reguliere schooltijden, les van bevlogen professionals (vrijwilligers) die gepassioneerd vertellen over hun beroep en vakgebied. Die lessen vormen een bijzondere kennismaking met beroepsmogelijkheden én met de Nederlandse maatschappij. Zo willen we leerlingen extra bagage meegeven om zelfstandig en gemotiveerd deel te nemen aan het (basis)onderwijs, en zorgen we ervoor dat het talent en potentieel van deze jongeren tot bloei kan komen.
Wilt u ook een keer optreden als gastdocent of op een andere manier meehelpen kijk dan op onze help mee pagina